„Kossatšov ulatas Torstilale (Soome välisministeeriumi abiosakonnajuhataja Pertti Torstila) reklaaminäidise. Selles kutsuti neid koeraomanikke, kellel oli kommarite peale haukuv lemmik, lubama oma penile naudingut lüüa silmahambad ideoloogiliselt kahjulikku punasesse lihasse,” jutustatakse Soome välisministeeriumi uurija Jussi Pekkarineni kirjutatud raamatus.

„Kossatšov pidas näidist ja närimismänguasja sobimatuteks, aga arvas, et ei saa võimudelt meetmeid nõuda, kuid tahtis siiski meile sellest teada anda. Torstila nägu jäi ilmetuks ja ta lubas mure välisministeeriumis edastada,” öeldakse raamatus.

Raamatu järgi kõrvaldati Gorbatšovi-näolised närimismänguasjad müügilt, aga põhjuseks ei olnud ainult Nõukogude saatkonna sekkumine. Otsus oli tehtud juba varem, sest need ei läinud kaubaks.

Raamatus juhitakse tähelepanu sellele, et müügil olid ka näiteks Margaret Thatcheri ja Ronald Reagani näolised närimismänguasjad ning tekstid olid samasugused.

1985. aastal tunti aga Nõukogude Liidu saatkonnas Helsingis muret arvutimängu pärast, milles rünnati Nõukogude Liitu ja selle poliitilist keskust Kremli.

„Välisministeeriumi arvates oli üldisel tasemel kahetsusväärne, et teravnenud rahvusvahelist olukorda kasutati ära, luues ka lastele mõeldud sõjamänge,” kirjeldatakse raamatus Soome ametlikku reaktsiooni Kossatšovi väljendatud murele.

„Kinnistunud skeemi rakendades teatasid soomlased, et neil ei ole kahjuks õiguslikke või kaubanduspoliitilisi vahendeid sekkuda kõnealuse mängu turustamisse või importi,” öeldakse raamatus.