1999. aastal, Boriss Jeltsini valitsusajal juhtis Putin Vene julgeolekuteenistust (FSB) ja oli samal  ajal ka Venemaa Julgeolekunõukogu esimees, kui augusti algul teatas Jeltsin, et määrab Putini Venemaa peaministriks ja toetab tema kandidatuuri lähenevatel  presidendivalimistel, kirjeldades kunagist kõrget KGB teenistujat oma järeltulijana.

31. detsembril astus Jeltsin tagasi ja nimetas Putini presidendi kohusetäitjaks ning juba 26. märtsil 2000 valiti Vladimir Putin Venemaa presidendiks. Aastatel 2008-2012 juhtis Venemaad Putini soosik Dmitri Medvedev ja  sel ajal oli Putin peaminister, 2012. aasta aprilllis valiti  mees aga taas  Venemaa presidendiks.

Venemaa presidendina alustas Putin NSV Liidu idealiseerimist, nimetades liidu lagunemist, millega  üks kahest maailma üliriigist varises  ootamatult kokku ja jõudude vahekord muutus radikaalselt, 20.  sajandi  suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks ja  venelaste  jaoks tõeliseks  tragöödiaks, mille tõttu "kümned miljonid kaasmaalased ja kodanikud leidsid end elavat Venemaast väljaspool".