Venemaa transpordiministeeriumi pressiteenistusest teatati, et EL-i keeld puudutab kõiki Rossija lennukeid va IL-62 tüüpi õhusõidukid. Nüüd ei tohi isegi lennukid IL-96-300, millega lendab president Vladimir Putin, maanduda EL-i kuuluvate riikide lennuväljadel, kirjutavad Vremja Novostei ja newsru.com.

Eile avalikustatud nimekirja peab eurokomisjon mõne päeva pärast kinnitama. Seni peab Rosaviatsii juht Jevgeni Batšurin palavikulisi läbirääkimisi eesmärgiga vältida sanktsioone vene lennufirmadele või saavutada nimekirjast Rossija peamiste lainerite väljaarvamise. Lennufirma Rossija ise ei ole asja kuidagi kommenteerinud.

Iseküsimus on see, et Venemaa presidendi lennukile vaevalt Euroopa lennujaamades maandumisluba andmast keeldutakse. Rossija jaoks on taevas suletud „osaliselt”, aga see tähendab, et võidakse teha ka erandeid.

Must nimekiri koostatakse lennukite kontrolli alusel, mille viivad läbi Venemaa transpordiministeeriumi ja EL-i lennujulgeoleku agentuuri esindajad. Aga vaevalt et neid riigi esimese lennuki pardale lubatakse.

Võimalik, et pretensioonid Rossijale puudutavad neid firma harusid, mida veidi aega taga nimetati „Pulkovo lennuliinideks”. Pärast möödunud aastal Donetski kohal lennukiga Tu-154 toimunud katastroofi tekkis mitmeid pretensioone nii lennukoosseisu ettevalmistusele kui lainerite tehnilisele seisukorrale.

„Ohtlike” välismaiste lennufirmade (või nende üksikute õhusõidukite) nimekirju hakkas EL-i komisjon koostama 2005. aastal. Sellest ajast alates uuendatakse nimekirja umbes kaks korda aastas.

Seni viimase nimekirja algversiooni, mis avalikustati eile, on lülitatud 51 Indoneesia lennufirmat (mis niikuinii EL-i ei lenda), Angoola TAAG ja Ukraina firma Volare. Piiranguid leevendati Pakistani lennukompaniile PIA, mis võib nüüd mõned oma lennukid EL-i saata.

Lisaks konstateeris eurokomisjon, et lennud EL-i riikidesse peavad lõpetama 10 Venemaa, 6 Bulgaarai ja 8 Moldaavia lennufirmat. Seda vastavuses nende riikide võimude poolt vastu võetud otsustega.

Eurokomisjoni teates märgitakse, et Venemaa Föderatsioon ise keelas lennufirmade Kubani lennuliinid, Jakuutia, Lennuliinid 400, Kavminvodõavia, Atlan-Sojuz, Uraali lennuliinid, ja Rossija lennud EL-i. Nad võivad Euroopa marsruutidel kasutada vaid mõningaid lennukeid.

Nimekiri koostatakse lähtudes julgeolekule, mürale, ökoloogilisusele, minimaalsetele mugavusnõuetele ja teenindusele kehtestatud kriteeriumidest.