Helsingi Ülikooli juures tegutseva Aleksanteri-instituudi teaduri Hanna Smithi sõnul peab Putini humanitaarabi täitma kolm tingimust, mille on seadnud Ukraina riigipea Petro Porošenko, kirjutab Ilta-Sanomat.

"Kui mistahes humanitaarmissioon Ukrainasse saabubki, siis peab see sisenema Ukrainasse selliste piiride kaudu, mis on Ukraina võimude kontrolli all, abistajatel ei tohi olla ühtegi relva ning abi peab olema rahvusvaheline," rääkis Helsingi ülikooli uurija Smith.

"Kui üht neist kolmest tingimusest ei täideta, siis rikub Venemaa jõhkralt Ukraina suveräniteeti, rääkis Smith.

Info Putini saadetavast abirühmast ja selle tingimustest muutub pidevalt. Smithi sõnul toimub praegustel andmetel operatsioon Kiievi  nõusolekul ning missiooni tingimused on kokku lepitud. Smithi sõnul võib olukord aga kalduda sinna suunda, et Venemaa plaanib mingil ettekäändel siseneda Ukrainasse.

"Kui Venemaa hakkab konfliktis kruvisid pingutama, siis muutub olukord tasapisi ärevamaks. Pole vahet, mis nimega Putin oma projekti nimetab, kui Venemaalt suundub üle piiri mistahes missioon," rääkis Smith.

Venemaa on viimaste päevade jooksul viinud Ukraina piirile 45 000 sõdurit koos relvastusega. Varem arvas NATO, et piirile on koondunud 20 000 venelast.

Venemaal on missiooniga kiire

Putini teade Kremli missioonist pole mingil juhul juhus. Separatistide käes olev ala väheneb päev-päevalt. Juhul, kui Ukraina armee saab kogu Ida-Ukraina piirkonna oma haldusse, sulgeb see Venemaa võimaluse toimetada  oma missioon üle piiri.

"Seni oli väikene lootus, et Venemaa ei ületa piiri. Kogu nädal oli see õhus, ent seni, kuni midagi polnud juhtunud, oli veel lootust," ütles Smith

Smith meenutab, et piirkonnas on suur humanitaarkatastroof ja abi on vaja. Piirkonnas on karjuv vajadus toidu, elektri ja vee järele. Olukorra saaks kiiresti kontrolli alla, kui lahingutegevus Ida-Ukrainas lõppeks. 

Putini teatel lööb Moskva humanitaramissioonis kaasa Punane Rist. Punase Risti roll on suur küsimärk, ent Punane Rist ei lähe konflikti suurendama. Venelased võivad kenasti abitöödes kaasa lüüa ning tulevikus oleks see isegi soovitav, kui abi oleks koordineeritud Punase Risti ja ÜRO poolt ning kõikide osapoolte poolt heaks kiidetud.

Juhul, kui Venemaa abirühmad või väeüksused ületavad Ukraina piiri, siis arenevad sündmused kiiresti edasi. "Vene armee võtab piirkonna separatistide käest ruttu ja jõuliselt. Risk kokkupõrgete suurenemisest ja lumepalliefektist kasvab tohutult."