Külma sõja aegset Lääne-Ida vastasseisu meenutanud 40-minutilises verbaalses kallaletungis Lääne vastu keeldus Putin ka tunnistamast, et püüab Venemaa naabrite arvelt taastada endist Nõukogude impeeriumi, vahendab Reuters.

"Me ei alustanud seda," ütles Putin mitteametlikule Vene ekspertide grupile, kuhu kuuluvad mitmed tema suhtes kriitilised Lääne spetsialistid, hoiatades, et Washington püüab "taasluua kogu maailma" enda huvidele vastavaks.

"Väited, nagu püüaks Venemaa taasluua mingisugust impeeriumi; nagu Venemaa üritaks rikkuda naaberriikide terviklikkust, on alusetud," ütles Putin Sochis peetud kõnes.

Tuues näiteks rea konflikte, milles süüdistas USA tegutsemist, nagu näiteks Liibüas, Süürias ja Iraagis toimuv, küsis Putin, kas Washingtoni poliitika on tõepoolest tugevdanud rahu ja demokraatiat.

"Ei," vastas ta enda püstitatud küsimusele. "Unilateraalne diktaat ja teistele skeemide peale surumine on täpselt vastupidise efektiga."

62-aastane Vladimir Putin on suurendanud Lääne-vastast retoorikat alates naasmisest presidendiametisse 2012. aastal. See on aidanud kaasa tema populaarsusreitingute tõusmisele alates Krimmi annekteerimisest käesoleva aasta märtsis.