Intervjuus Serbia päevalehele Politika, mille ta andis enne visiiti Belgradi, et võtta osa Serbia pealinna Saksa okupatsioonist vabastamise 70. aastapäevale pühendatud üritustest, ütles Putin, et kahjuks kaotab Nürnbergi tribunalis välja töötatud natsiviiruse vaktsiin mõnedes Euroopa riikides oma jõudu, vahendab TASS.

„Ilmekas tunnistus on neonatsismi avalikud ilmingud, mis on muutunud juba igapäevaseks asjaks Lätis ja teistes Balti riikides,“ ütles Putin.

Putin märkis, et erilist rahutust kutsub selles osas esile olukord Ukrainas, kus veebruaris toimus põhiseadusevastane riigipööre, mille liikumapanev jõud olid rahvuslased ja teised radikaalsed grupeeringud.

Putin tuletas meelde, et Venemaa ja Serbia rahvad purustasid 70 aastat tagasi koos kuritegeliku inimvihkamise ideoloogia, mis ohustas tsivilisatsiooni olemasolu. Tänapäeval on Putini sõnul tähtis, et inimesed erinevates riikides ja erinevatel kontinentidel tuletaksid meelde, milliste kohutavate tagajärgedeni võivad viia veendumused isenese erandlikkuses, katsed saavutada ükskõik milliste vahenditega kahtlaseid geopoliitilisi eesmärke ning hoolimatus õiguse ja moraali elementaarsete normide suhtes.

„Tuleb teha kõik, et mitte lubada selliseid tragöödiaid tulevikus,“ ütles Putin.

Putin rääkis intervjuus, et natsismi heroiseerimisele vastuseismine on meie ühine kohus.

„Täna on meie ühine kohus võidelda natsismi heroiseerimise vastu,“ ütles Putin. „Seista tugevalt vastu katsetele revideerida Teise maailmasõja tulemusi. Võidelda järjekindlalt rassismi, ksenofoobia, agressiivse natsionalismi ja šovinismi ilmingute igasuguste vormidega.“