Punase väljaku keskmisel tribüünil viibisid ka peaminister Dmitri Medvedev, sõjaveteranid, ühiskondlike organisatsioonide esindajad ja arvukad väliskülalised, kelle hulgas olid Hitleri-vastase koalitsiooni ja SRÜ riikide esindajad, teatab RIA Novosti.

Putin tuletas meelde, et 67 aastat tagasi purustati natsism - „kohutav ja küüniline jõud“. „Ja meil pole õigust unustada, kuidas ta sündis, tugevnes ja jultunuks muutus kogu maailma silme all. Kuidas barbarid kavatsesid hävitada terved rahvad, saada riikide ja kontinentide saatuste juhtijateks,“ ütles Putin.

President lisas, et riikide eraldatus ja ideoloogilised vastasseisud ei lasknud Teist maailmasõda ennetada ning inimkond maksis selle eest määratut hinda. „Aga juhtus lõppude lõpuks see, mis pidigi vältimatult juhtuma – peale jäi vastutustunne ja ühine otsustavus võita kurjus. Vaenlase ette kerkisid ühtse Hitleri-vastase koalitsiooni jõud. Ja me anname au riikidele, kes kandsid ühise julma vaenlase purustamise tohutut koormat,“ ütles Putin.

Venemaa ajab järjekindlalt maailmas julgeoleku tugevdamise poliitikat ja meil on suur moraalne õigus pidada põhimõtteliselt ja järjekindlalt kinni oma positsioonidest, sest meie maa võttis vastu natsismi pealöögi... läbis raskeimad katsumused, määras sõja kulu,“ kuulutas Putin.

„Seltsimehed soldatid ja madrused, seersandid ja vanemad, mitšmanid ja lipnikud, seltsimehed ohvitserid, kindralid ja admiralid, õnnitlen teid kõiki suure võidu, meie rahva kuulsuse ja triumfi peo, mälestuse, uhkuse ja kurbuse päeva puhul,“ ütles Putin.

President kutsus üles meelde tuletama, miks sõda algas ja analüüsima selle õppetunde, sest need on tema sõnul endiselt aktuaalsed.

„Ja täna tahan ma rõhutada: range kinnipidamine rahvusvahelistest normidest, riikliku suveräänsuse ja iga rahva iseseisva valiku austamine on üks vaieldamatutest garantiidest selleks, et möödunud sõja tragöödia enam kunagi ei korduks,“ sõnas Putin Punasel väljakul.