Teisipäeva õhtul Associated Pressile ja Vene telekanalile Pervõi Kanal antud intervjuu oli ainus, mille Putin andis enne neljapäeval Peterburis algavat G-20 tippkohtumist.

Putin ütles, et tal on kahju, et USA president Barack Obama jättis ära kahepoolse kohtumise Moskvas, mis oleks pidanud toimuma enne tippkohtumist. Ta väljendas aga lootust, et riigipead arutavad Süüria ja muid küsimusi tõsiselt Peterburis.

Ameerika rahvas pole president Obamat valinud, et meeldida Venemaale. Ja Vene rahvas pole teie alandlikku teenrit samuti valinud, et kellelegi meeldida,“ ütles Putin omavaheliste suhete kohta. „Me töötame, me vaidleme mõnede teemade üle. Me oleme inimesed. Mõnikord üks meist pahandab. Aga ma tahaksin veelkord korrata, et ülemaailmsed vastastikused huvid moodustavad hea põhja ühiste lahenduste leidmiseks meie probleemidele.“

Putini sõnul on naeruväärne, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsus kasutaks keemiarelvi ajal, kui on saavutanud mässuliste vastu sõjalist edu.

„Meie vaatepunktist tundub absoluutselt absurdne, et relvajõud, regulaarsed relvajõud, mis on täna rünnakul ning on mõnedes piirkondades niinimetatud ülestõusnud sisse piiranud ja teevad neile lõppu peale, et nendes tingimustes hakkaksid nad kasutama keelatud keemiarelvi, mõistes üsna hästi, et see annaks põhjust nende vastu sanktsioone rakendada, sealhulgas kasutada jõudu,“ ütles Putin.

„Kui on olemas andmed, et keemiarelvi on kasutatud ja neid on kasutanud spetsiifiliselt regulaararmee, tuleks need tõendid esitada ÜRO julgeolekunõukogule,“ lisas Putin. „Ja need peaksid olema veenvad. Need ei tohiks põhineda mingitel kuulujuttudel ja informatsioonil, mille on saanud eriteenistused mingisuguse pealtkuulamise kaudu, mingitest vestlustest ja nii edasi.“

Putin märkis, et isegi USA-s on eksperte, kes usuvad, et administratsiooni esitatud tõendid ei paista veenvad, ning nad ei välista võimalust, et opositsioon korraldas ettekavatsetud provokatiivse aktsiooni, püüdes anda oma toetajatele ettekäände sõjaliseks sekkumiseks.

Putini sõnul ei välista ta siiski Süüria vastu jõu kasutamise toetamist ÜRO-s, kui on objektiivseid tõendeid, mis kinnitavad, et Assadi režiim kasutas keemiarelvi oma rahva vastu. Putin hoiatas siiski Washingtoni tõsiselt sõjategevuse alustamise eest ilma ÜRO heakskiiduta ning ütles, et see kujutaks endast agressiooni.

Putin kinnitas veelkord oma nõudmist, et enne tegutsemist peab Obama saama ÜRO julgeolekunõukogu heakskiidu. Venemaal on seal vetoõigus ning ta on seal varem Süüriat karistusaktsioonide eest kaitsnud.

Küsimusele, millised tõendid keemiarelva kasutamise kohta Venemaad veenaksid, vastas Putin, et see peaks olema põhjalik ja üksikasjalik uurimus, mis sisaldaks tõendeid, mis oleksid ilmselged ja näitaksid ilma kahtluseta, kes selle toime pani ja milliseid vahendeid kasutati.

Putini sõnul on liiga vara rääkida, mida Venemaa teeks, kui USA Süüriat ründaks.

„Meil on oma mõtted, mida me teeme ja kuidas me teeme juhul, kui olukord areneb jõu kasutamise suunas või muudmoodi,“ ütles Putin. „Meil on oma plaanid.“

Putin nimetas õhutõrje raketisüsteemi S-300 väga tõhusaks relvaks ning ütles, et Venemaal on leping nende tarnimiseks Süüriale. „Me oleme tarninud mõned komponendid, aga tarnet pole lõpetatud. Me oleme selle praeguseks peatanud,“ ütles Putin.

„Aga kui me näeme, et astutakse samme, mis rikuvad olemasolevaid rahvusvahelisi norme, mõtleme me, kuidas peaksime tegutsema tulevikus, eriti mis puudutab selliste tundlike relvade tarnimist maailma teatud regioonidesse,“ lisas Venemaa president.

See avaldus võib olla varjatud ähvardus taaselustada leping S-300 tarnimiseks Iraanile, mille Venemaa mõni aasta tagasi tühistas USA ja Iisraeli tugeva surve tõttu.

Putin laitis USA luureagentuure ebaõnnestunud katsete pärast tabada luuresaladuste lekitaja Edward Snowden. Putini sõnul oleks USA võinud lubada Snowdenil minna mõnda riiki, kus tema julgeolek poleks olnud tagatud või võinud ta tee peal kinni võtta, selle asemel avaldas USA aga teistele riikidele survet Snowdeni vastuvõtmisest keeldumiseks või isegi tema lennuki mitte lubamiseks oma õhuruumi.

Putin kinnitas esimest korda ametlikult, et Snowden oli Vene võimudega kontaktis juba Hongkongis enne 23. juunil Moskvasse lendamist, kuid tema ise sai teada, et Snowden on teel Moskvasse alles kaks tundi enne tema saabumist. Putin eitas taas, et Vene julgeolekuteenistused teevad Snowdeni kallal tööd.