Putini väitel hakkasid Ühendriikide toetatud võimuhaarajad Ukraina president Viktor Janukovõtšit füüsiliselt kõrvaldama, mistõttu tuli Kremlil kiiresti tegutseda, vahendavad uudisteagentuurid Interfax ja Tass.

"Laekunud informatsiooni põhjal sai selgeks, et nad ei plaaninud üksnes Janukovõtši vahistamist, vaid ka tema kõrvaldamist. Nagu öeldakse - pole inimest, pole probleemi," ütles Putin, lisades, et andis käsu Janukovõtši päästa.

Putini väitel ei tahtnud ta Krimmi annekteerida, kuid tundis seoses Ukrainas toimunud riigipöördega vajadust tegutseda. "Referendumi tähtsaim eesmärk ei olnud Krimmi annekteerimine, vaid anda rahvale võimalus otsustada, kus ja kuidas nad tahavad elada," lisas riigipea, kelle sõnul said sündmused aga alguse hoopis Ameerika Ühendriikide salasepitsustest.

"Ametlikult toetasid Ukraina opositsiooni ennekõike eurooplased, aga me teadsime väga hästi, et tegelikeks niiditõmbajateks ja nukujuhtideks olid meie Ameerika sõbrad," ütles Putin. "Ameeriklased aitasid ette valmistada natsionaliste ja võitlussalku - nii Lääne-Ukrainas kui ka Poolas ja Leedus käisid ettevalmistused."