USA kohtus Venemaa heaks luuramise üles tunnistanud Chapman, kes sai 2002. aastal abiellumise kaudu briti kodakondsuse, lubas oma eksabikaasa valesüüdistuste pärast kohtusse kaevata, kirjutab The Daily Telegraph.

Punapäise spioonitari advokaadi Robert Baumi sõnul oli Anna endise abikaasa Alex Chapmani levitatud juttude peale marus ja palus tal anda kohtusse valeinfo levitamise hagi sisse.

Alex Chapman oli väitnud, et Anna isa on Nõukogude luure KGB endine kõrge ohvitser ja, et naisel oli sõna otseses mõttes rikka elu sõltuvus, mis väljendus näiteks hirmkallites pidudes. Paar lahutas 2005. aastal.

Vene välisluure SVRiga koostöö pärast kodumaale deporteeritud Spiooni-Anna teatas, et ei kavatse Venemaale kauaks jääda ning plaanib Suurbritanniasse naasta, vahendab raadiojaam Ameerika Hääl.

Ta ütles advokaat Baumi vahendusel, et kuigi ta tunnistas ennast üksikkongis ilma juurdepääsuta meediale süüdi, Anna ei arva, et oleks midagi taunitavat sooritanud, sest neti teel Moskvasse saadetud andmed olid hangitud avalikest kanalitest ja nende avalikustamine ei kujuta USAle mingit ohtu.

Mingit materiaalset kasu ta enda sõnul oma „spiooni" tegevusest ei saanud. Anna lisas, et ta mitte ainult ei tundnud, vaid ka ei teadnud teiste agentide olemasolust.

Venemaa ja Ameerika Ühendriigid pole 24 aastat oma spioone vahetanud. Täna teatati kümne USAs vahistatud agendi vahetamisest nelja Vene valglates istuva luurja vastu. Deporteeritute vahetus toimub Viinis.

Spioonivahetuste ajaloost