80-aastane Smirnova esitas Moskva arbitraažikohtule avalduse nõudmisega lisada ennast selle aasta jaanuaris litsentsist ilma jäänud Vnešprombanki võlausaldajate nimekirja. Selles pangas olid kontod, millel olid patriarhi hoiused kogusummas umbes 300 miljonit rubla (4,4 miljonit eurot) – 2,92 miljonit dollarit, 8829 eurot ja 9,37 miljonit rubla. Smirnova nõuab veidi üle 305 miljoni rubla tagastamist.

Kohtumaterjalide järgi koostas Ridiger testamendi juba 1976. aastal, milles nimetas oma pärijaks Venemaa Jaroslavli oblastist pärit Aleksandra Smirnova. Vene õigeusu kiriku allikas rääkis Meduzale, et Smirnova (vaimulikus elus iguumenja Filareta) oli patriarhi lähim mõttekaaslane, kes veetis tema kõrval üle 40 aasta.

Oma raamatus meenutab Filareta (Smirnova), et läks Pühtitsa kloostrisse 1956. aastal, kui oli 20-aastane. Kümne aasta pärast, 1966. aastal, saadeti teda teeniama tulevase patriarhi juurde. Aleksius oli siis Tallinna ja Eesti peapiiskop ning Moskva patriarhaadi asjadevalitseja. Filareta raamat anti 2013. aastal muuseas välja Pühtitsa kloostri suure toetaja, alates 2012. aastast Moskva transpordiametit juhtiva Maksim Liksutovi raha eest.

2005. aastal ütles Aleksius II intervjuus väljaandele Gazeta, et patriarhi residentsis teenivad Pühtitsa nunnad, keda juhib iguumenja Filareta, kes tegeleb juba üle 40 aasta majapidamisega ja valib ka majapidamispersonali. Just Filareta oli see, kes Aleksius II 2008. aasta 5. detsembril surnuna leidis.

Kohtus esindab iguumenja Filareta huve advokaat Kravtsov, kes esindab protsessil ka Venemaa Õigeusklike Naiste Liidu kaaseesistuja Anastassia Ositise huve. Viimane tutvus iguumenja Filareta ja tulevase patriarhiga 1970. aastatel Eestis, kinnitas õigeusu kiriku allikas Meduzale. Ositis sattus tööle Kohtla-Järvele, kus nägi esimest korda tõelist kirikuelu. Ositis ja tema tütar Irina Fedulova olid vähemalt 2008. aastani Vnešprombanki aktsionärid.

Venemaa keskpank võttis Vnešprombankilt litsentsi ära 2016. aasta 21. jaanuaril. Lisaks õndsale patriarhile hoidsid seal oma raha kõrged ametnikud (näiteks riigiduuma eelmise koosseisu asespiiker Aleksandr Žukov) ja nende lähedased (näiteks asepeaminister Dmitri Rogozini ja kaitseminister Sergei Šoigu naised). Pangas oli ka mitme olulise ettevõtte ja organisatsiooni raha: Transnefti üheksa miljardit rubla, Venemaa olümpiakomitee 8,5 miljardit rubla, õigeusu kiriku struktuuride umbes 1,5 miljardit rubla jne.