Samas tuleks Helsingi ülikooli Ida-Aasia keelte professori ja ühenduse Finlandssvensk sämling esimehe hinnangul loobuda Soome koolides ka kohustuslikust rootsi keele õppest soomlastele ja soome keele õppest rootslastele, kirjutab Helsingin Sanomat.

Rootsikeelsete positsioon Soomes on Janhuse hinnangul samasugune kui soomlaste sugulasrahvastel Venemaal. Kui rannikul asuvad rootslastega asustatud vallad välja arvata, ei saa rootslased emakeelset teenindust ei politseis ega haiglates.

“Tegelikkuses on ainult rootsikeelsetel kohustus õppida soome keelt. Soomekeelsetel on kohustus õppida rootsi keelt, kuid nad ei õpi,” ütles Janhunen. “Massikoolis ei saagi õpilastele õpetada rohkem kui üht võõrkeelt. See on võimalik ainult eliitkoolis, kus on andekad õpilased.”

Janhuneni arvates peaks Ida-Soomes keskenduma vene keele õpetamisele, Põhja-Soomes norra keelele ja mujal saksa või inglise keelele. Soomerootslased ja soomlased vestleksid inglise keeles või tõlgi vahendusel.

60-aastane professor on selle poolest eriline rootsi keele pooldaja, et on kasvanud soomekeelses perekonnas ja käis soomekeelses koolis. Rootsi kultuurist innustus ta alles teismelisena ja pani ennast kirja rootsikeelsena ning hakkas maksuasju ajama rootsi keeles.

“Minu arvates on soomerootslus identiteet, mille võib omaks võtta nii kui muudki identiteedid,” kinnitas Janhunen.