Torm ja paduvihm puhkes regioonis ööl vastu esmaspäeva, järgmisel ööl maruilm jätkus. Tuhatkond inimest oli sunnitud kodud maha jätma ning kümnetes tuhandetes kodudes katkes elektrivool.

Uputus ähvardab rikkuda piirkonna viinamarjasaaki.

Teisipäeval hakkas üleujutus alanema, kuid ohvritearv aina kasvas, sedamööda kuidas leiti äkktulvades uppunute surnukehi. Gardi departemangus leiti vähemalt 24 hukkunut, ümbritsevatel aladel veel kolm. Kaksteist inimest on kadunud, ütlesid kohalikud ametnikud.

Prantsuse peaminister Jean-Pierre Raffarin käis teisipäeval kopteriga Sommieres’i linnas Nimes’i lähedal. Paljud Nimes’i ümbruse linnad on maanteed mööda peaaegu ligipääsmatud.

“Tulin siia kaastunnet avaldama ja näitama rahvuslikku solidaarsust kõigi oma kaasmaalastega,” ütles valitsusjuht. Esialgu eraldab valitsus üleujutuste piirkonnale 10 miljonit eurot riiklikku abi, lisas ta.

Ka Euroopa Liit lubas peamiselt põllumajandusega tegelevale uputusepiirkonnale taastamisabi. Prantsusmaal lubatakse kiiresti kasutusele võtta liidu standardsed regionaalsed toetussummad, mis on tulvapiirkondadele eraldatud ajavahemikuks kuni 2006. aastani, teatas Brüssel.

Üleujutatud Gardi, Vaucluse’i ja Herault’i departemangud on suured punase veini tootjad ning nüüd kardetakse seal, et uputus takistab äsja alanud viinamarjakoristust ja rikub saagi.

“See poleks saanud tulla halvemal ajal,” ütles kohalike veinikasvatajate ühenduse juht Patrick Dhuisme.

“Veel on vara kahjusid hinnata, kuid juba tuleb rääkida miljonitest eurodest,” lisas ta.

Kolmapäeval kavatses uputusepiirkonda külastada põllumajandusminister Herve Gaymard.