49-aastane Hamon valmistas Prantsusmaa presidendivalimiste protsessi järjekordse üllatuse, kui pühapäevased valimised võitis. Hamon sai 36 protsenti häältest. Valimised organiseeris Sotsialistlik Partei, kuid osalesid ka sotsialistidega liidus olevate väikeparteide kandidaadid, vahendab France 24.

Eelvalimiste favoriidiks peetud Valls kogus 31 protsenti häältest ja pääses siiski teise vooru.

Hamoni triumfi täiendas rivaal Arnaud Montebourg’i toetusavaldus. Viimane jäi esimeses voorus 18 protsendiga kolmandaks.

Valls nimetas pühapäeval eesseisvat duelli lihtsaks valikuks „kindla kaotuse“ ja „võimaliku võidu“ vahel presidendivalimistel. „Kindel kaotus“ ootaks Vallsi sõnul ees loomulikult Hamoni presidendikandidaadiks valimise puhul.

Neljandaks jäi esimeses voorus Vincent Peillon, kes sai umbes seitse protsenti häältest. Tema ei avaldanud toetust ei Hamonile ega Vallsile.

54-aastane Valls on paljud vasakpoolsed välja vihastanud vabaturumajandust pooldava poliitikaga koos president François Hollande’iga ning eriolukorra kehtestamisega pärast terrorirünnakuid, mis piiras kodanikuvabadusi.

Hamon ja Montebourg on endised ministrid, kes lahkusid Hollande’i valitsusest protestiks ettevõtjaid soosiva poliitika vastu.

Hamon toetab kodanikupalga kehtestamist ja töönädala lühendamist 35 tunnilt 32 tunnile.

Küsitluste järgi ei lähe aga peavoolu vasakpoolsetel Prantsusmaa presidendi- ega parlamendivalimistel seekord hästi. Kes iganes võidab vasakpoolsete eelvalimised, saab presidendivalimistel ilmselt alles viienda kohta.

Arvamusküsitlused näitavad, et Hamon või Valls kaotaksid konservatiivide kandidaadile François Fillonile, paremäärmuslaste juhile Marine Le Penile, vasakäärmuslaste kandidaadile Jean-Luc Mélenchonile ja sõltumatule tsentristile Emmanuel Macronile.

Vasakpoolsete eelvalimiste teine voor toimub 29. jaanuaril.