Et Venemaa-toetatud mässulised näitavad märke relvarahust kinnipidamisest Ida-Ukrainas, tõstatas Hollande sanktsioonide leevendamise võimaluse, mis võiks saata majanduslikus kitsikuses oleva Venemaa ükskõik milliseid samme konflikti lahendamiseks, vahendab Bloomberg.

Hollande'i algatus Euroopa Liidu tippkohtumisel Brüsselis asetab ta aga vastasseisu Saksamaa, Suurbritannia ja enamiku Ida-Euroopaga ning USA-ga, kes tahavad, et Venemaa täidaks Ukrainaga seotud nõudmised, enne kui võiks rääkida sanktsioonide leevendamisest.

„Uks on alati avatud, kui Venemaa oma käitumist muudab,“ ütles Suurbritannia peaminister David Cameron neljapäeva õhtul. „Aga kuni seda pole juhtunud, ei tohi need sanktsioonid kaduda ja täna õhtul oli Euroopa Liidus väga selge, üksmeelne ja ühtne seisukoht.“

Venemaa rahupooldajatele tuleb vastata deeskaleerimisega Euroopa Liidu poolt, rääkis Hollande enne tippkohtumist. Hiljem ütles ta: „Ma eelistaksin positsioneerida ennast kriisist väljumise hüpoteesile.“

Hollande ütles, et sanktsioonid tekitavad majanduslikku kahju kodus. Prantsusmaa majandus kasvab 2014. aastal 0,3 protsenti, mis on eurotsooni 18 liikme hulgas halvemuselt kolmas tulemus, ennustab Euroopa Liit. Kõige halvemini läheb Itaalial, kus on 0,4-protsendine majanduslangus, ning seetõttu on Itaalia vastu uute piirangute kehtestamisele.

„Uued sanktsioonid? Absoluutselt mitte!“ ütles Itaalia peaminister Matteo Renzi. Talt ei küsitud olemasolevate sanktsioonide leevendamise kohta.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, et on liiga vara rääkida Venemaa-vastaste karistusmeetmete leevendamisest, sest sanktsioonid kehtestati kindlatel põhjustel ja need saab tühistada alles siis, kui neid põhjuseid enam ei ole.