Barnieri sõnul on maailmas liiga palju probleeme ning Ameerika ja Euroopa peavad nende lahendamisel koostööd tegema, teatab CNN.

Samas rõhutas Barnier, et Prantsusmaa ei lömita USA tahte ees. “Me oleme liitlased, liitlus ei tähenda allutatust.”

“Mina nimetaksin seda uueks üleatlantiliseks koostööks. Me peame üksteisega rohkem rääkima,” ütles minister kolmapäeval.

USA-Prantsuse suhetes tekkis kriis Iraagi sõja eel, mil Prantsusmaa kujunes sõjavastase koalitsiooni peamiseks eestkõnelejaks.

Sellele järgnes USA poolt ülimalt vaenulik käitumine Pariisi suhtes.

“Pole aus Prantsusmaad naeruvääristada. Prantsusmaa ja USA on sõbrad ja liitlased. Kuid liit pole allumine ja me võime teatud küsimustes eri arvamusel olla,” ütles Barnier.

Tema sõnul ei tee Prantsusmaa ühepoolseid järeleandmisi, kuid ta usub, et nii Prantsusmaa kui USA suudavad oma suhtumist muuta. “Välisminister Condolezza Rice ütles ju kongressi ees, et USA soovib rohkem kasutada mitmepoolset dialoogi ja diplomaatiat.”

USA ei saa prantslaste arvates üksi hakkama ei terrorismi, vaesusevastase võitluse ega maailma ebastabiilsusega. “Miks me siis oleme liitlased? Selleks, et kõige sellega koos hakkama saada,” lausus Barnier.

Alates president George W. Bushi tagasivalimisest on Prantsusmaa ametlik poliitika muutunud Washingtoni suhtes märksa sõbralikumaks ning paindlikumaks.