Kaitseminister Hervé Morini sõnul on sõjaväelastele ja tsiviilametnikele ning kohalikele elanikele, kes on radiatsiooni tõttu haigestunud, maksmiseks esialgu eraldatud 10 miljonit eurot, vahendab AFP.

1960. ja 1996. aasta vahel võttis Alžeerias Sahara kõrbes ja Vaiksel ookeanil läbi viidud tuumakatsetustest osa umbes 150 000 sõjaväelast ja tsiviilametnikku.

Valitsuse sammu tervitasid veteranid, kes on juba pikka aega nõudnud, et riik tunnistaks oma vastutust tuumaprogrammi vananevate ja haigete veteranide ees.

Tuumakatsetuste veteranide assotsiatsiooni presidendi Michel Léger' sõnul kandis ta 1960. aastate alguses Lõuna-Alžeerias lühikesi pükse ja kübarat, lamas maas ilma silmakaitsmeteta - silmi varjati kätega - kui 40 kilomeetri kaugusel toimus maapealne tuumakatsetus.

Mingit meditsiinilist ülevaatust Léger' sõnul hiljem ei korraldatud. Hetkel kannatab Léger südame-veresoonkonna haiguste käes.

Üks maailma viiest ametlikust tuumariigist, Prantsusmaa korraldas 1960. aastate alguses Alžeerias 17 tuumakatsetust, sealhulgas neli neist atmosfääris.

Prantsuse Polüneesias asuvatel Mururoa ja Fangataufa atollidel viidi 40 aasta jooksul läbi 193 tuumakatsetust. Need lõpetati 1996. aastal, kui president Jacques Chirac tuumaprogrammi lõpetas.

Erumereväelane Serge Vauley mäletab, et kogu lennukikandja Foch meeskond käsutati laeva tekile, et „imetleda Prantsusmaa tulejõudu". Samal ajal kerkis Vaikse ookeani taevasse seenekujuline pilv.