Prantsuse valijad karistasid valitsust riiklike kulutuste kärpimise ja kõrge tööpuuduse eest, nagu toimus ka märtsis regionaalvalimistel. Sellegipoolest ei ole oodata, et Chirac tagandaks ametist peaminister Jean-Pierre Raffarini või muudaks Prantsusmaa majanduskurssi.

Sotsialistid võitsid eurovalimistel 28,89 protsenti häältest, Chiraci paremtsentristlikku UMP-parteid toetas 16,64 protsenti valijaist.

“Muidugi on see tulemus murettekitav,” ütles välisminister Michel Barnier intervjuus telekanalile LCI.

“Enamikus Euroopa riikides olid valimistulemused soodsad opositsioonile sõltumata valitsuse poliitilisest kallakust,” kommenteeris valimistulemusi siseminister Dominique de Villepin.

Pühapäevastel eurovalimistel osales 42,79 protsenti Prantsuse hääleõiguslikest kodanikest. Eurovalimistes nähakse avaliku arvamuse olulist indikaatorit enne 2007. aasta presidendi- ja üldvalimisi.

“Jean-Pierre Raffarini valitsuse poliitikal puudub Prantsuse rahva usaldus. Neil, kes seda poliitikat ajavad, puudub usaldusväärsus,” ütles Sotsialistliku Partei liider Francois Hollande.

Prantsuse sotsialistide võit eurovalimistel oli oodatav, kuna valimiskampaania keskmes olid siseküsimused, näiteks tervishoiureform ja erastamiskavad, mida ametiühingud vastustavad.

Peaminister Raffarini populaarsus on viimastel kuudel jätkuvalt langenud, selle tõusule ei aidanud kaasa ka valitsuses tehtud muudatused pärast lüüasaamist regionaalvalimistel märtsis.