„Religioonid peaksid mõtlema traditsioonide säilitamise üle, millel pole palju ühist tänapäevase teaduse, tehnoloogia ja terviseprobleemide tasemega,“ ütles Fillon esmaspäeval raadiojaamale Europe 1 The Locali vahendusel.

Filloni sõnul olid esivanemate traditsioonid rituaalsete tapmiste puhul minevikus õigustatud hügieenilistel põhjustel, kuid on muutunud vananenuks. „Me elame moodsas ühiskonnas,“ ütles Fillon.

Prantsusmaa juudi- ja moslemikogukonnad reageerisid peaministri avaldusele suure pahameelega.

Prantsusmaa juute esindava organisatsiooni CRIF president Richard Pasquier ütles ajalehele France Soir, et on šokeeritud.

„François Filloni avaldused on jahmatavad, nad on ebameeldivad, alandavad ja meie vabariiklike traditsioonide vastased,“ ütles Pasquier.

Prantsusmaa mosleminõukogu president Mohammad Moussaoui kinnitas, et tänapäevased tapmismeetodid pole vähem valu tekitavad kui rituaalne tapmine.

Halal-lihast on saanud järgmisel kuul toimuvate Prantsusmaa presidendivalimiste kampaania keskne teema, sest paremäärmuslaste juht Marine Le Pen kurtis eelmisel kuul, et kogu Pariisis saada olev liha on halal. Tapamajad lükkasid selle väite ümber.

President Nicolas Sarkozy kutsus nädalavahetusel lihunikke üles märgistama selgelt religioossete traditsioonide järgi tapetud loomade liha.