Moskva on jõudnud lähedale Prantsusmaa Mistral-klassi dessantlaeva ostmisele. Laev võib pardale võtta 16 helikopterit, 13 tanki ja 450 sõdurit. Laeva maksumus on 600 kuni 750 miljonit dollarit (6,6 kuni 8,3 miljardit krooni), vahendab BBC News.

Kui Pariis laevamüügiga edasi läheb, saab Prantsusmaast esimene NATO riik, mis müüb Moskvale arenenud militaartehnoloogiat.

Venemaa peaminister Vladimir Putin arutas potentsiaalset laevaostu hiljutise visiidi käigus Pariisis. „Meie oleme ostjad, teie müüjad,” ütles Putin oma võõrustajatele. „Ükskõik, kellelt me selle ostame, jätame me endale õiguse kasutada seda seal ja siis, kui vajalikuks peame.”

Vene kindralid on öelnud, et kui neil oleks olnud selline sõjalaev 2008. aasta augustis Gruusia sõja ajal, oleks Gruusia rannikule jõutud 40 minutiga, mitte 26 tunniga, nagu tegelikult juhtus.

Gruusia parlamendi kaitsekomitee liige Nika Laliašvili ütles, et laevamüük kujutab enesest Gruusiale tõsist ohtu.

Laliašvili seisukohaga ühines ka Eesti välisminister Urmas Paet. „Uue sõjatehnoloogia toomine Mustale merele ei oleks hea mõte,” ütles Paet.

Ka Prantsusmaal on hakatud muret tundma.

„Kui selline otsus tehakse, peame me mõistma sellega kaasnevaid pikaajalisi tagajärgi,” ütles Pariisi Sorbonne’i ülikooli endise Nõukogude Liidu ekspert Françoise Thom. „On selge, et selline relvastus võimaldab Venemaal läbi viia agressiooniakte oma naabrite vastu. Tundub, et Prantsusmaa annab Venemaale uuteks imperialistlikeks sõdadeks rohelise tule.”

Juhtiv Prantsuse kirjanik ja filosoof André Glucksmann ütles, et laevamüük mitte ainult ei tõsta rünnaku ohtu, vaid annab Venemaale ka võimaluse väljapressimiseks.

„Musta, Kaspia ja Läänemere riigid on närvilised,” ütles Glucksmann. „Poola ja Balti riigid peaksid oma vastuseisu avalikult väljendama ja Brüssel peaks sekkuma, et tehing ära jääks.”

Vene erumereväelased tunnistavad, et Venemaa laevastik on väga kehvas seisus. Laevatehas, kus toodeti enamik Nõukogude lennukikandjatest ja raketiristlejatest ei asu isegi Venemaal, vaid Lõuna-Ukrainas Mõkolaivis.

Venemaa laevastik on hinnanguliselt 20 korda väiksem kui USA oma.

Venemaa laevaehitajad ise on Prantsusmaa tehingu vastu, väites, et selle asemel peaks investeerima raha Venemaa oma sõjatööstuskompleksi taaselustamisse.