Venemaal sündinud Iisraeli ärimehele Arkadi Gaydamakile ja tema prantsuse äripartnerile Pierre Falcone’ile nõuti 790 miljoni dollari suuruse relvatehingu eest maksimaalset karistust, vahendab AFP.

Jean-Christophe Mitterrand, kes oli tollase presidendi abi Aafrika asjades, võttis väidetavalt vastu miljonite eurode ulatuses „konsultatsioonitasusid” 1993. ja 1998. aasta vahel.

Mõned teised kokku 42-st kohtualusest said tingimisi karistused, sealhulgas endine siseminister Charles Pasqua ja kirjanik Paul-Loup Sulitzer.

Gaydamakilt nõutakse välja 5 miljonit eurot trahvi ja Falcone’ilt 375 000 eurot.

Relvamüük sai alguse, kui presidendiks oli François Mitterrand, ja jätkus pärast konservatiivi Jacques Chiraci presidendiks valimist.

Miljoneid dollareid kasutati juhtivate Prantsuse ja Angola riigitegelaste äraostmiseks, kelle hulgas oli ka Angola president José Eduardo dos Santos.

Prokurörid süüdistasid Prantsuse riiki relvamüügi ees silma kinni pigistamises, et kaitsta oma ärihuve naftarikkas Angolas.

420 tanki, 150 000 mürsku, 170 000 jalaväemiini, 12 helikopterit ja 6 sõjalaeva olid mõeldud dos Santose režiimi toetuseks kodusõjas UNITA sisside vastu.