Sellal kui Powell koduteel Kairosse lendas, lahkus Läänekaldalt Jenini linnast ja selle servas asuvast põgenikelaagrist 30 Iisraeli tanki. Armee ei kommenteerinud pealtnägijate teadet, ütles vaid, et piirkond jääb endiselt suletud sõjaliseks tsooniks.

Palestiina Omavalitsuse esimees Yasser Arafat kuulutas Iisraeli vägede väljaviimised vihaselt silmapetteks ja tema nõunikud süüdistasid Iisraeli peaministrit Ariel Sharoni Powelli rahupüüete saboteerimises.

Sharon ütles esmaspäeval, et väed lahkuvad Nablusest ja Jeninist nädala jooksul, aga jäävad Ram Allah'sse ja Petlemma, kuni väidetavalt Arafati peakorteri territooriumil ja Jeesuse Kristuse Sünnikirikus viibivad palestiina sissid on alistunud.

Lähis-Ida missiooni lõpetades ütles Powell Jeruusalemmas ajakirjanikele, et vaherahust saab rääkida alles siis, kui Iisrael on 29. märtsil alustatud pealetungi lõpetanud. Pealetungi ajendiks olid kümnete juutide elu nõudnud palestiinlaste suitsiidirünnakud.

Powell ütles, et Ühendriigid on pettunud Arafati tegevusetuses vägivalaga võitlemisel ja lisas, et käskis Palestiina Omavalitsusel "otsustada, nagu ülejäänud maailm on otsustanud, et terrorismile tuleb lõpp teha".

USA välisminister saabus Jeruusalemma läinud neljapäeval ja lootis saavutada Iisraeli vägede taandumise taasokupeeritud Palestiina aladelt ning veenda Arafatti ohjeldama ohvriterohkeid terrorirünnakuid Iisraelis.

Kohapeal loobus Powell nõudmast Iisraelilt vägede "kohest" väljaviimist, mida varem oli toonitanud president George W. Bush. Ta rõhutas Sharoniga kohtudes siiski vägede kiire väljaviimise vajadust ja sai Iisraeli peaministrilt lubaduse teha seda "mõne lähipäeva või umbes nädala jooksul".

Powell tõotas Lähis-Itta naasta, aga ei öelnud, millal.

Seniks jääb kohale USA saadik William Burns. Tuleb ka Luurekeskagentuuri dirketor George Tenet ja teine Lähis-Ida saadik Anthony Zinni on peagi tagasi, et läbi viia vaherahuks vajalikke julgeolekukõnelusi.

Sharoni nõunik Dore Gold pidas Powelli peamiseks saavutuseks Iisraeli peaministrilt saadud vägede väljatoomise aega.

"See on selge ja käegakatsutav saavutus. Kahjuks ei vastanud Yasser Arafat samaga," lausus Gold CNN-ile ja lisas, et Powelli visiidid Liibanoni ja Süüriasse paistavad olevat vähendanud Hizbollah' sissirünnakute ohtu.

Arafat süüdistas pärast viimast kõnelust Powelliga taas Iisraeli, kes on mõistnud ta Ram Allah' peakorterisse võimaluseta sealt lahkuda. "Kas see on vastuvõetav, et ma ei saa sellest uksest välja minna?" raevutses ta.

Arafat on Iisraeli pealetungi algusest peale Ram Allah's tankidest sisse piiratud.

Tema sõnul teatasid Iisraeli väed kahest Läänekalda linnast taandumisest üksnes selleks, et sinna taas naasta. "Nad ei ole taandunud. Nagu mäletate, nimetasid nad Tulkarmi ja Qalqilyat, aga läksid sinna tagasi," sõnas palestiinlaste liider.

Jeninist lahkusid Iisraeli tankid ilmselt abiagentuuride survel, kes nõudsid pääsu läinud nädalal ägedates lahingutes maatasa tehtud põgenikelaagrisse. Palestiinlaste väitel tapeti laagris sadu tsiviilelanikke.

Iisraeli peaminister Ariel Sharon nurjas USA välisministri vaherahupüüdlused, süüdistas Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat pärast Arafati ja Powelli viimast kohtumist.

"Kahjuks ei ole Sharon taandunud (Palestiina aladelt). Sharon on trotslik ja on väga kahju, et ta on kõik Powelli püüdlused nurja ajanud. Ausalt öelda on olukord praegu hullem kui seitse päeva tagasi," ütles Erekat.

Kolmapäeval tungisid Iisraeli tankid ja sõdurid Bal'a külla Tulkarmist idas ja Jeninist põhja jäävasse Silat al-Harthiyeh'sse. Mõlema operatsiooni sihiks on islamisisside tabamine, teatas Iisraeli armee.