Viimaste avaliku arvamuse küsitluste kohaselt on abordivastastel pisike ülekaal, teatab Euobserver.

Peale Portugali on abort keelustatud veel Iirimaal, Maltal ja Poolas. Abordi vastaste sõnul on loode alates munaraku ja seemneraku ühinemisest elus olend ning tema hävitamine võrdub mõrvaga. Abordi pooldajate arvates on sellest tähtsam naise õigus vältida soovimatut lapse saamist. Portugalis on abort lubatud vaid vägistamise ohvritel või juhul, kui ema tervis on ohus. Portugal on ainus riik Euroopas, kus aborti teinud naine võib saada kuni kolme aastase vangistuse.

11. veebruaril tehtud arvamusküsitluse kohaselt on abordikeelu jätkamist pooldavate inimeste hulk pisut ees, kuid probleemiks võib kujuneda valimisaktiivsus. Juhul, kui referendumist ei võta osa vähemalt 50 protsenti valimisõiguslikest kodanikest, selle tulemused ei kehti.

Portugali vasakpoolne valitsus üritas aborti seadustada juba 1998. aastal. Tookord hääletati ettepanek maha, kuid rahvahääletusel osales vaid 32 protsenti valijatest. Vähest osavõttu ettekäändeks tuues on valitsus pannud küsimuse uuesti rahvahääletusele.

Kui 1998. aastal oli tollane peaminister Antonio Guterres isiklikult abordi vastu, siis praegune sotsialistist peaminister Jose Socrates pooldab abordi lubamist. Sotsialistid on vihjanud, et juhul, kui referendum kiidab abordi heaks, kuid osavõtuprotsent jääb liiga madalaks, viivad nad seadusemuutuse sisse parlamendis.