Portugali rahandusminister Vítor Gaspar kinnitas, et keskmine tulumaks tõuseb 2012. aasta 9,8 protsendilt 13,2 protsendini. Gaspari sõnul on selline eelarve ainus viis täita Euroopa Liidu ja rahvusvahelise valuutafondi IMF-i abipaketi tingimused, vahendab BBC News.

„Meil ei ole manööverdamiseks ruumi,“ ütles Gaspar. „Ajapikenduse küsimine viiks meid võla diktatuuri ja läbikukkumiseni.“

Gaspar tegi teatavaks ka 2,7 miljardi suurused kärped järgmisel aastal, mis sisaldavad riigi 600 000 avaliku sektori töötajast kahe protsendi koondamise.

Parlamendihoone juurde Lissabonis kogunes esmaspäeval umbes 2000 inimest, kes nõudsid valitsuse tagasiastumist ja skandeerisid: „Ühinenud inimesi ei saa kunagi alistada.“

Gaspari sõnul võimaldab eelarve vähendada eelarvepuudujääki 2013. aastal 4,5 protsendile. Eelarvepuudujääk peab lõpuks jõudma alla kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Portugalis on praegu sügavaim majanduslangus pärast 1970. aastaid. Tööpuudus on üle 15 protsendis ja oodatakse, et see tõuseb 2013. aastal 16,4 protsendini.

Opositsioonilise sotsialistliku partei esimees António José Seguro nimetas eelarveprojekti „fiskaalseks aatompommiks“.

Portugali peamine ametiühing CGTP teatas, et see on rünnak inimväärikuse vastu ning ajaleht Diário Económico nimetas seda Portugali rahva solvamiseks.

14. novembriks on kavandatud üldstreik.