„Ma palusin kogu olemasolevat informatsiooni tragöödia kohta kindralstaabi ülemalt ja kaitseministrilt. Pärast kontrollisin ma kolm korda fakti, et meil ei olnud vastavat relvastust selles piirkonnas ning meie poolt ei toimunud sel ajal mingit sõjategevust. Kui see oli fikseeritud, pidasin ma samal õhtul telefonivestlusi teie peaministri Mark Rutte, Austraalia peaministri Tony Abbotti, Malaisia peaministri Najib Razaki ja USA asepresidendi Joe Bideniga,“ ütles Porošenko 13. juulil antud intervjuus Hollandi väljaandele Elsevier, mis avaldati reedel, vahendab Interfax-Ukraina.

„Pärast seda helistasin ma ka USA presidendile Barack Obamale. Alguses reageeris ta sellele informatsioonile külmalt. Tahtis, et tema alluvad kontrolliksid, kas me ei ole selle tragöödiaga seotud. Sel hetkel tegi see talle kõige rohkem muret. Pärast seda, kui Obama kõiges veendus, oli tema reaktsioon juba hoopis teistsugune,“ jätkas Porošenko.

Porošenko sõnul rääkis ta mõni päev pärast katastroofi telefoni teel ka Hollandi kuninga Willem-Alexanderiga. „Võin öelda, et see oli väga emotsionaalne vestlus. Mõlemalt poolt,“ märkis Porošenko.

Küsimusele, kas ta püüdis ühendust võtta ka Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vastas Porošenko eitavalt, öeldes, et sel ajal saatis Venemaa aktiivselt mässulistele relvi. „Ei. Sest tragöödia oli minu jaoks veel üks tõend Vene agressiooni kohta. Eelnevatel nädalatel ja kuudel oli Venemaa juba täie hooga terroristidele relvi saatnud. Lisaks sellele oli 17. juuli tragöödiale eelnenud päevadel absoluutselt selge, et Vene ohvitserid olid otseselt konflikti kaasatud,“ ütles Porošenko.

Porošenko ei kahtle, et just Venemaa andis õhutõrje raketisüsteemi Buk, millest kümne kilomeetri kõrgusel lennanud reisilennuk alla tulistati, ja kannab vähemalt osa vastutusest 17. juulil aset leidnud tragöödia eest.

Porošenko sõnul ei andnud mässulised Ukraina poolele ligipääsu lennuki allakukkumispaigale, ei peatanud tuld ning 1-2 kohale saabunud Ukraina päästjat said haavata. „Sel ajal pakkusin ma viivitamatut relvarahu... raadiuses kümme kilomeetrit katastroofipaiga ümber. Ei Moskva ega terroristid ei tahtnud sellest ettepanekust kuuldagi... Me saatsime katastroofipaigale ka rongi külmutusvagunitega, et säilitada hukkunute surnukehi. Venemaa toetatud terroristid lihtsalt ei lasknud seda läbi,“ rääkis Porošenko.

Samal ajal saabusid Porošenko väitel allakukkumispaika Vene eriteenistuste töötajad, kes võtsid oma valdusse mustad kastid.