Uus seadus näeb ette, et pedofiilid, kes on süüdi mõistetud 15 eluaastast noorema lapse vägistamises või oma sugulase vägistamises, peavad enne vanglast vabanemist läbima ka teatavad keemilised protseduurid, vahendab Reuters.

“Selle tegevuse eesmärgiks on süüdimõistetu vaimse tervise parandamine ja tema libiido vähendamine. Seeläbi kahaneb ka risk, et sama isik uuesti kuriteo sooritab,” selgitas valitsus oma avalduses.

Peaminister Donald Tusk teatas eelmise aasta lõpus antud intervjuus, et ta soovib kohustuslikku pedofiilide kastreerimist. Samuti nimetas ta pedofiile “mandunuteks” ja “olenditeks”, kelle puhul ei saavat kasutada mõistet “inimene”.

“Seetõttu ei arva ma ka, et inimõiguste kaitsmine peaks selles küsimuses tõstatuma,” lisas ta.

Peaministri seisukohad tõid kaasa ka inimõiguslaste kriitika, kuid Tusk oma sõnu tagasi ei võtnud.

“Igasuguse kohustusliku ravi rakendamine tõstatab kahtlusi, sest selline meede ei ole kunagi mõistlik, ja elu võib alati tekitada juhtumeid, millest seadusandjad isegi unistada ei oska,” sõnas inimõiguslane Piotr Kladoczny, kelle hinnangul muudab valitsuse samm Poola seadused Euroopa kõige rangemateks..

Seadus, mis sisaldab ka karmimaid karistusi vägistamise ja intsesti eest, peab saama heakskiidu ka parlamendi ülemkojalt. Samas erilist probleemi ei tohiks tekkida ka seal, sest valitsusparteil on seal kindel enamus.