Euroopa ringhäälinguliit (EBU), mis lauluvõistlust korraldab, teatas, et uurib muudatusi Poola meediaseaduses, vahendab Politico.

„Kui nad rikuvad EBU statuute, on meil nendega probleem,“ ütles EBU president Jean-Paul Philippot Financial Timesile. Philippot hoiatas teisipäeval, et Poola võidakse isegi organisatsioonist välja heita, mis tähendaks ühtlasi ka Eurovisioni lauluvõistluselt eemaldamist.

Poola avalik-õigusliku televisiooni TVP uus juht ja valitseva erakonna PiS endine poliitik Jacek Kurski ei ole Eurovisioni lauluvõistluse viimaste arengusuundade suur fanaatik.

Kurski on nimetanud lauluvõistluse hiljutist võitjat Conchita Wursti kultuurilise agressiooni näiteks, soovaliku sotsiaalmudeli läbisurumiseks. „See ei ole maitsekas, kui gei paneb selga kleidi ja liimib ette habeme. See pole vaadatav,“ ütles Kurski.

Veel ütles Kurski Wursti kohta, et viimane on „tundmatu homo, kes võitis võistluse ja kes oli vaatepilt, mis ründas elementaarset head maitset ja poola perekonna põhimõtteid“.

Poola 2014. aasta Eurovisioni lauluvõistluse laul oli ilmselt rohkem Kurski maitse järgi. Numbris pealkirjaga „Me oleme slaavlased“, esinesid Poola rahvariietes vormikad tüdrukud, kes kloppisid provokatiivselt võid ja pesid pesu.