Breivik mõisteti selle aasta augustis süüdi 77 inimese massimõrvas, mis toimus 2011. aasta 22. juulil, vahendab Polskie Radio.

Poola julgeolekuteenistused jõudsid Krakówi põllumajandusülikooli abiprofessori, dr Brunon K. jälile 2011. aasta lõpus, teatati esmaspäevasel pressikonverentsil.

Asjaga kursis olevad allikad teatasid, et end rahvuslaseks ja antisemiidiks tunnistanud Brunonit hakati jälgima pärast Kirde-Poolas antud loengut.

„Tudengid muutusid ärevaks, kui ta rääkis vajadusest riigivõim välja vahetada ja selleks tegutsema hakata. Informatsioon selle kohta anti edasi sisejulgeolekuagentuurile (ABW),“ ütles allikas.

ABW agendid avastasid internetifoorumitest väidetavalt kahtlusaluse kommentaarid, milles ta kutsus üles tegutsemisele „türannia vastu“.

Kahtlusalune värbas väidetavalt enese teadmata oma missioonile salateenistuse salaagente.

Krakówi apellatsiooniprokuratuur teatas, et dr Brunon K. kavandas rünnakut Poola parlamendi vastu riigieelarve arutamise ajal. Seal oleks kohal viibinud ka nii president kui peaminister.

Kahtlusalune oli väidetavalt tellinud neli tonni lõhkeainet ning kavatses rammida autoga parlamendihoonesse.

Agendid hakkasid muretsema, et kahtlusalune võib rünnata varem, sest ta hakkas huvi tundma Poola iseseisvuspäeva marsside vastu 11. novembril.

„Asi muutus nii ettearvamatuks, et me eelistasime enam mitte oodata, kuni midagi uut ilmneb,“ ütles ABW allikas ajalehele Gazeta Wyborcza.