Poola parlament märgib Katõni kuriteo 65. aastapäeva puhul vastu võetud otsuses, et ainult kogu tõe avaldamine kuritöö kohta ja selle toimepanijate süüdimõistmine aitaks parandada kahe riigi külmi suhteid, vahendab ETV.

Poola on kaua avaldanud Moskvale survet, et Katõni massimõrvas süüdi olevad isikud vastutusele võetaks, kuid Venemaa uurijad lõpetasid hiljuti kümme aastat kestnud uurimise süüdistusi esitamata.

Nad teatasid, et enam kui 22 000 Poola ohvitseri tapmine ei olnud genotsiid ning on seetõttu tavalise kriminaalkuriteona aegunud.

Poola on alustanud nüüd omapoolset juurdlust, kuid seda takistavad Vene võimud, kes pole Poolale dokumente üle andnud, väites, et need on jätkuvalt salastatud.

Nõukogude julgeolekujõud tapsid umbes 22 000 Poola ohvitseri pärast nende vangistamist 1939. aasta septembris. Okupatsiooniväed tapsid vangid Katõni ja Harkivi metsades.

Sakslased avastasid poolakate massihauad 1943. aastal pärast Saksamaa sissetungi Nõukogude Liitu, kuid Moskva keeldus pikka aega vastutust tapmiste eest enda peale võtma, väites, et see oli sakslaste kätetöö. Nõukogude Liit tunnistas kuritegu alles 1990. aastal.