Linn palus möödunud nädalal leiu väljakaevamistel kaitseministeeriumi abi, et maa all peituv kätte saada ohutuimal võimalikul moel. Reutersi fotograaf, kes viibis reedel sündmuskohal, kinnitas sõjaväe saabumist.

Samal ajal tulid avalikkuse ette ka kummitusrongi leidjad. Poolast pärit Piotr Koper ja Saksamaa päritolu Andreas Richter rääkisid Poola riigitelevisiooni eetris, et neil on „tugev tõendusmaterjal niinimetatud kullarongi olemasolu kohta“.

Samuti väljastasid mehed radaripildi, millel on näha rongi meenutavat kujutist.

Ajaloolastel ja varanduseotsijatel on palutud nii-öelda kullarongi otsingud lõpetada, kuna selle asukoht on nüüd võimudele teada, teatas ajakirjandus eelmisel nädalal.

Anonüümsete allikate väitel leiti väidetav rong 120 000 elanikuga Wałbrzychi linna lähistelt salajasest tunnelist, vaid 10 kilomeetri kauguselt Tšehhi piirist. Tunneli sissepääs on õhku lastud – tõenäoliselt natside poolt Teise maailmasõja lõpul, kui nad Poolast 1945. aastal Nõukogude Liidu vägede lähenemisel põgeneti.

Teise maailmasõja ajal legendi kohaselt müstiliselt kaduma läinud Saksa soomusrongi, mis olnud täis relvi, kulda ja kalliskive, leidmisest andsid kaks meest kohaliku advokaadibüroo vahendusel teada augustis. Nad nõudsid lubadust, et 10 protsenti leiu väärtusest kuulub neile, kuna Poola seaduste järgi kõik leitu riigi omand.

Meestega saavutati kokkulepe ja linnavalitsus kinnitas juba samal nädalal entusiastlikult, et kullarong leiti tõepoolest üles. „Leid jääb meie administratiivpiiridesse, kuid loomulikult ei saa ma selle täpset asukohta paljastada,“ sõnas ajakirjanikele õhinal aselinnapea Zbigniew Nowaczyk.

Ajalooteadlastel ei ole niinimetatud kullarongi kohta mingeid andmeid. Suur osa poolakaid on ilmselt näinud 1986. aasta Poola-Rumeenia filmi „Kullarong”, mis levitas väljamõeldud legendi ühe teise, 1939. aasta kullarongi kohta.