Kommenteerides hiljutist tippkohtumist Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni Bukarestis, kus otsustati Gruusia ja Ukraina praegu jätta alliansi ukse taha ütles president Kaczyński, et Moskva kasutas oma naabrite tõrjumisel NATO-st sisuliselt vetoõigust, kirjutab Reuters.

Neid kahte riiki toetasid tippkohtumisel lisaks algatuse autorile USA-le ka uued bloki liikmed, eriti Poola ja Baltimaad. Vastu olid eelkõige Prantsusmaa ja Saksamaa.

Vaatlejate hinnangul suutis Venemaa, kes ei ole NATO liige, ega ka oma mingisugust vetoõigust, suutis oma tugeva lobby-töö tulemusena siiski mõjutada Saksamaad ja Prantsusmaad, kelle ei-sõna saigi kahele endisele liiduvabariigile saatuslikuks.

„Ainult need, kes tõesti ei mõista midagi poliitikast, võivad arvata, et, Gruusia ja Ukraina väljajätmine MAP-ist pole seotud Venemaa poolse survega,” oli president Kaczyński nördinud.

Poola on oma võimu Moskvale varemgi näidanud — näiteks Varssavi pani veto 2006. aastal allkirjastatud Venemaa ja Euroopa Liidu vahelisele baaslepingule. Sel moel reageeriti Venemaal kehtestatud Poola liha sisseveokeelule. Detsembris 2007 keeld tühistati, mille järel Varssavi teatas, et on nõus oma lepingule pandud vetost loobuma.