Kohalikud elanikud muutusid äärmiselt kahtlustavaks, kui eile pidas linnakese raudteejaama juures kinni 12 inimest vedanud buss. Linnakodanikes tekitas paanikat asjaolu, et sealt väljusid tumedanahalised inimesed seljakottidega.

„Ja siis nad rääkisid mingis keeles, mida me üldse ei tea,“ sõnas üks Janowice Wielkie elanik raadio Wroclawile. „Nad küsisid, kuidas saab läände sõita. Ja siis nad läksid bussi tagasi ja sõitsid edasi. Hiljem ma kuulsin, et politsei pidas nad kinni,“ lisas ta.

Tõsi ta on, Janowice Wielkie elanikud ei jätnud arvatavate põgenike saabumist enda teada, vaid andsid sellest teada nii piirivalvele kui politseile, kes saabusid info kontrollimiseks linna viivitamatult. Linna endasse saabud hulk võimumehi ja sinna viivad teed blokeeriti.

Jelenia Góra politseiprefektuuri esindaja Edith Bagrowska kinnitas, et elanike antud häire tõttu sõitsid välja nii politsei kui piirivalve ning linnakeses viidi läbi „suuremahuline isikute kontroll“. Tema sõnul õnnestus linnast välja sõitnud buss kiiresti tuvastada ja kinni pidada.

„Bussis oli 12 inimest. Selgus, et need olid turistid Maltalt, kes olid mõne päeva eest Wroclawis maandunud ja olid nüüd teel külastama Jelenia Górad,“ nentis Bagrowska.