Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak on kokku leppinud, et sõjaväelased lähevad piirkonda tegema n-ö luuretööd, teatas pressiesindaja Jacek Sońta täna Twitteris, vahendas The Sydney Morning Herald.

Operatsioon viiakse läbi lähipäevil. Ministeerium asus tegutsema, kuna sai säärase taotluse kohaliku piirkonna juhtidelt Edela-Poolas, kust väidetavalt leiti Teise maailmasõja aegne rong.

Võimalik avastus on meelitanud kohale hordide viisi aardeotsijaid, kes otsivad röövsaaki mägistes metsades Tšehhi piiri lähedal asuva Wałbrzychi linna ümbruses.

Sońta ütles täna Poola uudistekanalile TVP Info, et see, kas sõjaväelasi kaasatakse veelgi, sõltub sellest, kas esialgne rühm „kinnitab seda, mida on meediast kuuldud“.

Kohalikud ametnikud rõhutasid, et tegu on spekulatsiooniga, ja ütlesid, et uued dokumendid kadunud soomusrongi asukoha kohta pole veenvamad kui varasemad sarnased väited, mida on tehtud viimaste aastakümnete jooksul.

Kohaliku pärimuse järgi läks Varssavist väljunud rong piirkonnas kaduma umbes 70 aasta eest, kui Saksa väed olid taandumas Nõukogude Punaarmee eest.

Poola valitsus pöördus eelmisel nädalal avalikkuse poole palvega lõpetada piirkonnas n-ö tuulamine, kuna suure tõenäosusega on rong täis lõhkeaineid.

Riigis vallandus kullapalavik, kui kaks meest pöördusid Wałbrzychis ametnike poole jutuga, et nad leidsid rongivagunid, mis võivad olla täis sõjaväevarustust, väärisesemeid ja „hinnalisi metalle“. Just nõnda tsiteeris Radio Wrocław kahe nädala eest meeste kirja, mille nood läbi advokaatide läkitasid.