Teisipäeval keskendusid otsingud Willsboro linna ümbrusse, sest kohalik elanik rääkis kummalisest tähelepanekust eelmisel ööl. Naine märkas kella kahe ajal öösel paduvihmas kaht meest tee ääres kõndimas ja helistas politseisse. Koht asub umbes 60 kilomeetri kaugusel Clintoni eriti karmide turvameetmetega vanglast, kust mehed ööl vastu laupäeva sensatsiooniliselt põgenesid, vahendab Ilta-Sanomat.


Pole mingit kindlust, et märgatud mehed olid põgenenud vangid, kuid politsei ei võta riske. Kohalike sõnul on politseinikke igal pool. Juba arvati, et mehed on ümber piiratud, kuid võimud seda ei kinnitanud.

„Uurime Willsboros juhtlõnga, aga on vale öelda, et nad on ümber piiratud,“ teatas osariigi politsei esindaja Beau Duffy.

Matt ja Sweat ronisid oma kongi tagaseina pikkamööda tehtud augu kaudu vangla kanalisatsiooni ja edasi väljapoole müüre. Põgenemist märgati alles laupäeva hommikul, sest mehed olid pannud vooditesse „nukud“. Clintoni vanglast ei ole keegi põgenenud 170 aasta jooksul, mistõttu häbistati kinnipidamisasutust nüüd korralikult.

Võimud on lubanud meeste tabamiseni viiva informatsiooni eest 100 000 dollarit vaevatasu. Püstitatud on teesulge ja mobiliseeritud helikoptereid. Maastikul otsitakse mehi jäljekoerte abil, kuid seni pole meeste kohta mingeid kindlaid teateid.

Politsei peab mehi ülimalt ohtlikeks ja lootusetuteks. Matt kannab vähemalt 25-aastast karistust mõrva eest ning Sweat on süüdi mõistetud šerifiabi mahalaskmise eest 2002. aastal. Sweat tulistas koos kaaslasega ohvrit 22 korda ja sõitis temast autoga üle.

Sweati teost hoolimata peetakse teda USA meedias Mattiga võrreldes pühapäevakooli õpilaseks. Mattist on tema varasemate tegude ja iseloomu pärast maalitud pilt kui tõelisest „inimkoletisest“.

Varem röövides süüdi mõistetud Matt põgenes esimest korda vanglast juba 1986. aastal. Ta sai tõsiselt viga, kuid tal õnnestus enne vahele jäämist end viis päeva varjata.

1997. aastal pani Matt toime julma mõrva. Ta röövis oma endise ülemuse, 76-aastase mehe, sidus ta kinni ja viskas oma auto pagasiruumi. Järgmise ööpäeva jooksul peksis Matt meest korduvalt, kuni murdis ta kaela. Matt tükeldas surnukeha ja viskas selle lõpuks jõkke.

„Ta on halvim inimene, keda ma olen oma 38-aastase politseinikukarjääri jooksul näinud,“ ütles Matti tundnud Gabriel DiBernardo.

Matt põgenes seejärel Mehhikosse, kus mõrvas teise ameeriklase ja mõisteti vangi. Mehhiko andis Matti USA-le välja 2007. aastal.

Matti poja sõnul üritas mees ka Mehhikos vanglast põgeneda, mille käigus teda õlga tulistati.

„Tal on kuuliaugud kehas, teda on tulistatud vist üheksa korda. Tundub, nagu ei saaks teda tappa,“ ütles 23-aastane Nicholas Harris väljaandele Buffalo News.