Helsingi politsei uurib praegu 15 uusaastaööl väidetavalt toimunud seksuaalkuritegu. Suurem osa neist on kriminaalülemkomissar Jonna Turuneni sõnul seksuaalsed ahistamised, pigistamine, kobamine, käperdamine ja näo lakkumine, vahendab Ilta-Sanomat.

„Uusaastal politseile teatavaks saanud seksuaalkuriteod on nii arvu kui teguviisi poolest varasemate aastatega võrreldes erandlikud,“ teatas politsei.

Ohver piirati sisse ning osa jõugust võttis ohvrist kinni. Ohvrite sõnul oli koos tegutsenud meestel ilmselt eelnevalt kavandatud taktika. Osa käperdas ja osa takistas ohvri põgenemist, teiste inimeste sekkumist ja tegevuse paljastumist.

Suurem osa kuritegudest toimus Helsingi kesklinnas, Senaatintoril ja selle läheduses.

15 seksuaalkuriteo hulgas oli ka kaks vägistamiskatset ja üks vägistamine.

„Teguviisiks on nende seksuaalsete ahistamiste puhul olnud just puudutamine, pigistamine rahvahulkades. Praeguse hetke informatsiooni järgi on umbes pooltel juhtudel kahtlustatavad mitmest mehest koosnenud grupid. See on selgelt uus nähtus, millest tahetakse avalikult rääkida,“ ütles Turunen.

Mõnedel juhtudel on naistel järel käidud ja neist kinni haaratud.

Kõik kahtlusalused on välismaalased või välismaa taustaga. Osa kahtlusalustest on veel tundmatud, aga ka nemad on Turuneni sõnul tundemärkide järgi välismaalased.

Kunagi varem pole Helsingi politsei saanud ühe ööpäeva jooksul nii palju teateid seksuaalkuritegude kohta. Politsei teatel võib nende arvu pidada väga suureks.

Ohvrite vanus on 14-66 aastat.

Uuritavaid seksuaalkuritegusid võib politsei teatel jagada kolme kategooriasse: üks kahtlusalune ühe naise vastu; grupp mehi, isegi 10-20, üksi liikunud naise vastu või suur grupp (10-20 isikut) korraga vähemalt kahe või enama naise vastu.