Põlissoomlaste ajalehe Suomen Uutiset teatel oli Tynkkyneni väljaheitmise põhjus see, et ta kogus enne 16. oktoobril toimunud juhatuse koosolekut internetiankeedi abil inimeste isikuandmeid ja avaldas internetis nimesid inimestelt luba küsimata. Põlissoomlaste teatel lasti nimede avaldamise kohta teha õiguslik ekspertiis, vahendab Helsingin Sanomat.

„Tynkkynen on ekspertiisi järgi kõige ilmsemalt rikkunud isikuandmete seadust ja levitanud eraelu kaitse alla kuuluvat informatsiooni,“ kirjutas Suomen Uutiset.

Tynkkynen nõudis oktoobri alguses, et Põlissoomlaste juhatus, volikogu ja parlamendifraktsioon tuleks kokku kutsuda, et otsustada, kas Põlissoomlased saavad sisserändepoliitika tõttu valitsuskoalitsioonis jätkata. Tynkkyneni arvates on Soome valitsus oma programmi rikkunud. Oma ettepanekule kogus Tynkkynen toetusallkirju ja avaldas ka allakirjutanute nimed, kuid väidetavalt ilma isikuid tõendamata ja nimede avalikustamiseks luba küsimata.

Põlissoomlaste juhatus otsustas 16. oktoobril häältega 11-2, et ühiskoosolekut valitsuses jätkamise üle ei peeta.

„Siin on tegemist otse öeldes täieliku poliitilise ajujahiga. Püütakse saada see kriitiline hääl erakonna seest minema,“ kommenteeris Tynkkynen.

Põlissoomlaste esimees, Soome välisminister Timo Soini ütles Yle Uutistele, et Tynkkynenile on antud mitmeid võimalusi internetis avaldatud nimekirja selgitamiseks.

Soini sõnul ei ole väljaheitmine kuidagi seotud Tynkkyneni poliitilise mässumeelsusega.

„See asi on selles osas lõpuni käsitletud. Selles polnud küsimus. On täiesti võimalik, et seda meelt võib olla, aga see, et kogutakse nimekiri ilma kinnituste ja ilma lubadeta, rikub erakonna liikmete kaitstud õigusi,“ ütles Soini.