Kui Putinilt küsiti sel nädalal toimunud iga-aastasel maratonpressikonverentsil, kas ta kardab tulevikus paleepööret, vastas Putin naeratades. "Võin teile kinnitada, et meil ei ole paleesid, seega ei ole paleepööre tegelikult võimalik," kirjutas Guardian.

Rahvarevolutsioon Putini vastu pole kunagi väga tõenäolisena tundunud. Kuidas on aga eliidis tekkivate tülidega?

Langevad naftahinnad koos sanktsioonidega on kaasa toonud Putini valitsusaja kõige tõsisema majanduskriisi. Langev naftahind näitab ühelt poolt, kui vähe on tehtud Venemaa majanduse mitmekesistamiseks, aga teiselt poolt tähendab see, et Putinile lähedal seisvate oligarhide vahel jagamiseks on vähem raha.

Lääne sanktsioonide üheks eesmärgiks peetaksegi lootust, et need teevad oligarhide elu raskeks ja nemad survestavad Putinit, et ta muudaks Ukrainas kurssi.

Paljud Venemaa ametiisikud küll usuvad, et Ukraina revolutsiooni "mahitasid" lääneriigid, aga samas tekitas Putini jõuline reaktsioon neis kõhkluseid, mida nad küll välja näidata ei julge. Putini lähiringi jaoks tähendavad sanktsioonid nii piiranguid reisimisele kui rahalist kaotust, aga avalikult räägivad nad, et see on väike hind Venemaa suuruse taastamise eest. Kas nende lojaalsus võiks aga salaja olla vähenemas?

Samas on Putin üles ehitanud võimuvertikaali, mida on ilma temata raske ette kujutada. Pole mingeid märke sellest, et eliit mõtleks talle järgneva aja peale. Tegelikult on hirmutav, et on peaaegu võimatu ennustada, milline on Venemaa, mida Putin ei juhi.

Mõned opositsioonipoliitikud vaatavad lootusrikkalt kümme aastat vangis istunud endise oligarh Mihhail Hodorkovski poole, aga vene rahval pole erilist armastust 90. meeletult rikkaks saanud ärimeeste vastu.

2011. ja 2012. aasta liberaalse vastuhaku surus Kreml jõuliselt maha. Analüütikud oletavad, et kui Venemaal puhkeks revolutsioon, siis poleks see liberaalne, vaid see oleks, nagu ütles juba Aleksandr Puškin, "mõttetu ja halastamatu".

Ukrainas sõdides laskis Putin marurahvuslased kontrolli alt vabaks. Neid kartes eemaldas Venemaa Ida-Ukrainast populaarsust kogunud rahvuslastest liidrid nagu Igor Strelkov/Girkini kohe, kui nad liiga populaarseks olid kujunenud.

Just marurahvuslaste mäss Putini vastu võiks pälvida toetust nii lihtrahva kui ka osa eliidi seas. Nagu ütles aga Guardianile üks endine Kremli ametnik, sõltub kõik tegelikult sellest, kes kontrollib televisiooni.