Kuuldes uudist Kimi surmast, puhkesid inimesed Pyongyangi tänavatel nutma. Ametlik uudisteagentuur KCNA kuulutas, et riik, rahvas ja sõjavägi peavad jääma ustavaks austatud seltsimehele Kim Jong Unile, vahendab Associated Press.

„Seltsimees Kim Jong Uni juhtimisel peame muutma kurbuse tugevuseks ja julguseks ning tänastest raskustest üle saama,“ teatas KCNA.

Kim Jong Il esitles oma kolmandat poega Jong Uni järeltulijana aasta tagasi, pannes ta kõrgetele ametikohtadele. Noorest Kimist pole palju teada.

Jong Un saatis aasta jooksul isa regulaarselt riigisisestel ringreisidel. Kim Jong Il ise päris võimu oma isalt Kim Il Sungilt, kes suri 1994. aastal.

Põhja-Korea teatas, et Kimi surnukeha pannakse Kumsusani memoriaalpaleesse Pyongyangis ja üleriiklik lein kestab 29. detsembrini. Matused toimuvad 28. detsembril.

Esmaspäevases erisaates teatas riigitelevisioon, et Kim suri 17. detsembril rongis suure vaimse ja füüsilise pinge tagajärjel. Kim viibis „üliintensiivsel inspektsioonireisil“. Lahkamine korraldati 18. detsembril ja see kinnitas täielikult esialgset diagnoosi, teatas riigitelevisioon.

„See on suurim kaotus parteile ja see on meie rahvale ja riigile suurim kurbus,“ teatas riigitelevisiooni uudistediktor mustadesse rahvarõivastesse riietatult nuuksudes.

Liiklus Pyongyangis oli esmaspäeval tavapärane. Sealses hotellis Koryo viibiv välismaalane teatas, et hotelli personal on pisarates.