Varangeri poolsaare idapoolseimas otsas asuv Vardø väikelinn on juba pikka aega tuntud oma suurte radarikuplite poolest. Norra ja USA ühised hiigelradarid on jälginud alguses Nõukogude Liidu ja siis Venemaa sõjalist tegevust. Neid radareid on nimetatud maailma võimsaimateks, vahendab Yle Uutiset.

Uue radari Globus rajamisest teatas hiljuti Norra sõjaväeluure (Etterretningstjenesten ehk lühidalt E-tjenesten) ülem, kindralleitnant Morten Haga Lunde, vahendas Norra rahvusringhääling NRK.

E-tjenesteni veebilehel üleval olevas Lunde kõne tekstis öeldakse, et Vardø praeguste radarite tööiga hakkab lõpule jõudma ja nende asemele on vaja uuemaid süsteeme.

Lunde sõnul nõuab Venemaa viimaste aastate areng põhjaalade jälgimist endisest hoolikamalt.

Lunde ütleb, et Arktika on Venemaale tähtis kolmes tähenduses: sõjaliselt, majanduslikult ja sümboolselt. Vene võimud on rõhutanud Arktika stabiilse ja ennustatavana hoidmist, kuid viimase pooleteise aasta jooksul on venelaste vaatenurk muutunud ohustsenaariumide suunas.

Norra sõjaväeluure juhi hinnangul lisab Venemaa sõjaline moderniseerumine järgmise kümne aasta jooksul armee relvastuse valikusse täiesti uusi vahendeid. Neist märkimisväärsemad uudisrelvad on Lunde sõnul kaugmaa täpsusrelvad, mis võidakse varustada tavaliste või tuumalõhkepeadega.

Lunde ütleb, et Venemaa suudab rahvusvahelistest vetest või oma õhuruumist tabada ükskõik millist maismaasihtmärki kogu Euroopas. Seda demonstreeris Venemaa peal- ja allveelaevade ning lennukitega esimest korda Süürias.

Lunde leiab, et kuigi Venemaa ei kujuta endast praegu konkreetset sõjalist ohtu, võib Venemaa sisemine areng olla Norra jaoks võimalik risk.

Vardø radarijaama kõrval on Norra luure tähtis lüli Barentsi merel traditsiooniliselt olnud luurelaev Marjata. Sellise nimega laevu on olnud juba neli. E-tjenesteni juhi Lunde sõnul alustab uusim, järjekorras neljas Marjata seilamist Barentsi merel järgmisel kevadel.