Tegemist on põrutava uudisega riigis, kus televiisorist ja raadiost on võimalik vaadata-kuulata vaid riiklikke kanaleid ning internetile pääsevad ligi ainult kõrgemad valitsusametnikud ja sõjaväelased, vahendab The Guardian.

Valitsus sõlmis lepingu Egiptuse telekommunikatsiooniettevõtte Orascomiga, mis arendab Põhja-Koreas välja kolmanda põlvkonna mobiilsidevõrgu.

Orascom teatas jaanuaris, et investeerib Põhja-Koreasse 400 miljonit dollarit. Orascom opereerib mobiilsidevõrke Lähis-Idas, Lõuna-Aasias ja Aafrikas, sealhulgas Zimbabwes.

Põhja-Koreas katsetati mobiiltelefone esmakordselt 2002. aastal, kuid aparaadid võeti 18 kuud hiljem pärast saladuslikku rongiplahvatust, mis tappis hinnanguliselt 160 inimest, tagasi. Mõnede ekspertide väitel kartsid ametnikud, et plahvatus oli katse mõrvata „armastatud juht” Kim Jong Il ja sellega olid seotud mobiiltelefonid.

Teised arvavad, et võimud hakkasid lihtsalt kartma, et kaotavad kontrolli informatsioonivoogude üle. Korduvalt on korraldatud reide piirialade elanike vastu, kes saavad salaja riiki toodud mobiiltelefonidega rääkida Hiina võrgus.

Lõuna-Korea Sejongi instituudi teadlase Paik Hak-sooni sõnul võivad uut teenust kasutada valitsusametnikud, parteitöötajad ja sõjaväelased.

Orascomi esindaja Naguib Sawiris ütles, et ootab teenuse kasutajaks kuni 10 protsenti elanikkonnast, esimese kuue kuuga 50 000 inimest. Leviala katab alguses pealinna ja teised suuremad linnad.