Soome reisibüroo korraldatud reisil käis kokku 20 soomlast koos giidiga. Kõigepealt lennati Soomest Hiina pealinna Pekingisse ja sealt sõideti rongiga Pyongyangi, vahendab Iltalehti.

Rong saabus jaama mingil põhjusel tund enne õiget aega ja jaam oli siis kottpime.

„Järgmisel päeval ja ülejäänud nädala jooksul säras raudteejaam kaunites tuledes. Sama oli alati, kui käisime kuskil tänaval,“ meenutab Myrberg.

Ka muidu oli pealinna külastamine omapärane.

„Kuskilt võis täpselt õigel ajal välja ilmuda lastegrupp, kes sõi jäätist ja rulluisutas. Ka kujude juurde ilmus alati minuti pealt juhte kummardavaid inimesi,“ räägib Myrberg.

Rõhku oli pandud ka kaunite naiste juures viibimisele. Naised ja kohalikud giidid rääkisid meeleldi suure juhi ja armastatud juhi kangelastegudest.

„Kõikide halbade asjade rääkimine oli meie (Soome) giidi ülesanne. Näiteks see, et väljas ei tohi liikuda üksi ja hotellist vasakul ei tohi pildistada,“ meenutab Myrberg.

Soome turistid ööbisid Pyongyangi parimas hotellis. Myrbergi sõnul oli tegemist tüüpilise 1970. aastate Nõukogude hotelliga.

„Meid loomulikult jälgiti kogu aeg. Hotellis tarvitses ainult kõva häälega öelda, et pirn on läbi põlenud ja see vahetati ära,“ meenutab Myrberg.

Eriti pani soomlast imestama, et kogu linn oli täis Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili portreesid, aga uue juhi Kim Jong-uni omi ei olnud kuskil näha. Myrberg küsis giididelt seletust.

„Nad väitsid, et Jong-un on nii tagasihoidlik. Ma kahtlustan, et küsimus on siiski selles, et tema positsioon on nõrk,“ nendib Myrberg.

Lisaks Pyongyangile viidi soomlased Kaesongi, kus käidi spaas. Bussist nägi Myrberg sõjaväevormis inimesi põldudel töötamas.

„Maapiirkondades oli tõeliselt ängistav. Kõik tehti käsitsi, sest elektrit ei olnud kuskil,“ meenutab Myrberg.

Viimase aja uudiste põhjal võiks oletada, et Põhja-Korea käitub endisest agressiivsemalt. Eelmise aasta oktoobris Myrberg aga seal hirmu ei tundnud.

„Ise olen kogenud samasugust reisikotis tuhnimist Nõukogude Liitu külastades, nii et see mind ei ehmatanud. Me ei pidanud näiteks kartma kuritegevust ega õigupoolest midagi sellel reisil,“ ütleb Myrberg.

Ka praegu ei muretse soomlane Põhja-Korea ähvarduste pärast ja tahab neid, kes seda teevad, rahustada.

„Riigi infrastruktuur on nii kiviaegne, et ameeriklased tambiksid selle paari tunniga maatasa,“ kinnitab Myrberg.

Kuigi reisi ajal hirmu ei tuntud, möönab Myrberg, et kogu reisigrupp hingas kergendatult, kui rong tagasiteel Hiina piiri ületas.

„Hakkas tekkima natuke skisofreeniline tunne, sest kõik, mida nägid, oli lavastatud,“ kirjeldab Myrberg.