Viidates USA ilmselgele kavatsusele kukutada riigi poliitiline süsteem kinnitas Pyongyang veel kord, et riigil on tuumarelv, mille ta vajaduse korral käiku laseb, teatab CNN.

Tegemist on esimese ametlikku teatega, mis kinnitab tuumapommi olemasolu, ehkki mitteametlikult on põhjakorealased juba aastal 2003 öelnud, et neil on tuumarelv.

Põhja-Korea ametliku uudisteagentuuri teatel kavatseb riik oma tuumaarsenali veelgi tugevdada. Oma hinnangul on Pyongyang näidanud viimasel neljal aastal “kõige ulatuslikumat suuremeelsust ja kannatlikust” asjaajamisel president George W Bushi valitsusega.

USA, mõlemad Koread, Hiina, Jaapan ja Venemaa on pidanud kolm kuuepoolsete läbirääkimiste vooru Põhja-Korea tuumaprogrammi lõpetamise nimel. Neljas voor pidi toimuma septembris, kuid Pyongyang lükkas selle edasi, et oodata ära USA valimistulemused.

Nüüd on Põhja-Korea otsustanud, et Bushi uus valitsusaeg tähendab ainult suurenevat survet riigile, ning valitsus on loobunud läbirääkimistest.

Põhja-Korea välisministeeriumi teatel kasutab riik oma tuumarelvi “enesekaitseks, et toime tulla Bushi administratsiooni aina paljastuvama poliitikaga isoleerida ja suruda alla Korea Rahvademokraatlik Vabariik”.

Välisministeeriumi hinnangul ei jää neil muud üle kui tähtajatult katkestada oma osalus läbirääkimistel.

Põhja-Korea hinnangul on USA otsustanud kukutada riigi poliitiline süsteem iga hinnaga, see sunnib neid “tugevdama oma tuumaarsenali, et kaitsta oma ideoloogiat, süsteemi, vabadust ja demokraatiat, mille Korea Rahvademokraatliku Vabariik elanikud on valinud.”

Põhja-Korea on solvunud, et USA välisminister Condoleezza Rice nimetas riiki türannia eelpostiks. Samuti ei meeldinud Pyongyangile Bushi ametisseastumise kõnes ja kongressile peetud aastakõnes tehtud viited riigile. Bush ütles, et vabaduse leek soojendab neid, kes tunnetavad selle võimu, ning kõrvetab neid, kes võitlevad selle edenemise vastu.

Pyongyangi arvates rääkis Bush tuumasõjast ja soovist vallandada maailmasõda.

Varem on Bush nimetanud Põhja-Koread kurjuse telje riigiks. Ülejäänud kaks riiki selles teljes olid Iraak ja Iraan.