„Meie vastavad asutused kohtlevad kõiki kurjategijad, kes panevad toime meie riigi vastase kuriteo, põhjalikult lähtuvalt riigi seadustest ja rahvusvahelistest normidest ning Warmbier ei olnud mingi erand,“ vahendab uudisteagentuur AFP stalinistliku riigi lepitusnõukogu avaldust.

„Jutt Warmbieri julmast kohtlemisest ja piinamisest on laim nende (Lõuna-Korea -toim) poolt, kellel puudub arusaam kuivõrd hästi me Warmbieri humanitaarkaalutlustel kohtlesime,“ väitis Pyongyang.

Avalduses ei täpsustatud Põhja-Korea versiooni Warmbieri koomasse langemisest ja hilisemast surmast. „Tema surm nädal pärast USA-sse naasmist on ka meie jaoks müsteerium,“ tunnistas lepitusnõukogu.

Aastase vangistuse järel riigist vabastatud ja nädal hiljem surnud Warmbieril oli arstide sõnul ulatuslik koe kaotus kõigis aju osades. Arstid ei leidnud mingeid tõendeid selle kohta, et Warmbier, kes ei näidanud üles mingit teadlikkust ümbritseva suhtes, kannatas botulismi mõjude all, millega põhjendas tema seisundit Põhja-Korea.

Põhja-Korea ülemkohus mõistis Warmbieri mullu riigivastaste kuritegude eest 15 aastaks sunnitööle. Virginia Ülikooli tudeng vahistati stalinistliku riigi võimude poolt eelmise aasta jaanuaris, sest ta üritas Pyongyangi hotellist varastada propagandaloosungiga eset.

USA noormees tunnistas end toona kohtuistungil süüdi ja palus emotsionaalselt andestust.