Kim Jong-un valmistub suurte panustega tippkohtumiseks USA presidendi Donald Trumpiga 12. juunil Singapuris, mis on esimene kohtumine Põhja-Korea ja USA ametis olevate riigipeade vahel, vahendab Reuters.

USA anonüümseks jäänud ametnik kommenteeris Lõuna-Korea uudiseagentuuri Yonhap teadet, et Põhja-Korea kolm tippsõjaväelast arvatakse olevat välja vahetatud.

Kimi motiivid jäävad teadmatuiks, aga analüütikute sõnul võimaldab see tal ja valitseval töölisparteil tugevdada kontrolli rahvaarmee üle rahvusvaheliselt ja riigisiseselt kriitilisel ajal.

„Kui Kim Jong-un kavatseb teha USA ja Lõuna-Koreaga rahu, loobudes kokkuleppega vähemalt osast tuumaprogrammist, peab ta Korea Rahvaarmee mõju kasti sulgema ja seda seda seal hoidma,” ütles uurimis- ja analüüsiorganisatsiooni CNA rahvusvaheliste asjade grupi direktor Ken Gause. „See ümberkorraldus on toonud esiplaanile ohvitserid, kes suudavad seda teha. Nad on lojaalsed Kim Jong-unile ega kellelegi teisele.”

Yonhap teatas Lõuna-Korea tundmatuks jäänud luureametnikule viidates, et Põhja-Korea riigikaitse ülema kohal asendas Pak Yong-siki senine rahvaarmee ministri esimene asetäitja No Kwang-chol. Ri Myong-su asemele pandi aga tema senine asetäitja Ri Yong-gil.

Varem kinnitas Põhja-Korea riigimeedia, et rahvaarmee peapoliitbüroo direktori ametikohal vahetas armeekindral Kim Su-gil välja Kim Jong-gaki.