Pealinna Pyongyangi tänavad olid teisipäeva hommikul tühjad. Tuhanded leinasid armastatud juhi surma. 11-päevase leinaperioodi jooksul on lipud langetatud poolde vardasse, poed on suletud ning leinajate vool, kellest osa nutta ulub, asetab lilli üle kogu linna asuvate ausammaste juurde, vahendab Associated Press.

„Täna, nagu ka eile, on Korea rahvas tulnud siia Mansu künkale sügavas kurbuses meie rahva helde isa kaotuse pärast lõpmatu igatsustundega,“ ütles Korea revolutsioonilise ajaloomuuseumi lektor Ri Ho Il. „Meie kindral on meie rahva helde isa. Ta kaitses meie rahva õnne, olles sunnitud marssima päeval ja öösel.“

Põhja-Korea ametnikud teatasid, et välisdelegatsioone leinaajal riiki ei kutsuta ning mingit meelelahutust ei lubata.

Põhja-Korea riiklik meedia on aga andnud selgeid viiteid selle kohta, et Kimi kolmandast pojast saab tema järglane.

Riiklik uudisteagentuur KCNA kirjeldas teisipäeval Kim Jong Uni kui suurt isikut, kes on sündinud taevas. Seda väljendit on varem kasutatud vaid Jong Uni vanaisa Kim Il Sungi ja isa Kim Jong Ili kohta. Valitseva tööliste partei häälekandja Rodong Sinmun lisas juhtkirjas, et Kim Jong Un on sõjaväe ja rahva vaimne tugisammas ja lootuse majakas.

Kahekümnendates eluaastates Jong Un olevat samuti sündinud pühapaigas Paektu mäel, nagu ametlike allikate järgi ka tema isa. Esmaspäeval teatati, et rahvas ja armee on tõotanud toetada seltsimees Kim Jong Uni juhina ning teda nimetati riigi revolutsioonilise ideoloogia juche suureks mantlipärijaks.

Kardetakse, et noor ja kogenematu Jong Un võib pidada vajalikuks enese tõestamist, kutsudes esile kriisi või näidates oma ülbust rahvusvahelisel areenil.