Analüütikute sõnul kasutab 2011. aastal võimule tõusnud Kim Jong-un kasutada üritust eelkõige oma võimu kinnistamiseks. Esmaspäeval kinnitati ta ametlikult partei peasekretäriks. Samuti vahetatakse ilmselt välja suur osa partei keskkomitee liikmetest. Lõuna-Koreas arvatakse, et keskkomitee eesistujaks või mõnda muusse kõrgesse ametisse tõuseb parteijuhi noorem õde Kim Yo-jong. Kimi poolt ametisse asudes vallandatud puhastuse käigus on hukatud sadakond kõrget parteiametnikku, nende seas tema onu Jang Sung-taek.

Eelmine kord kogunes ametlikult kõrgeima riigiorgani kohuseid täitev parteikongress 1980. aastal, kui riiki valitses praeguse juhi vanaisa Kim Il-sung. Järgmiste aastakümnete majanduskriisi ja näljahädade tingimustes ei tahtnud tema mantlipärija Kim Jong-il kongressi kokku kutsuda.

Noore Kimi valitsusajal on Põhja-Korea korraldanud juba kaks tuumakatsetust. Riigi liider kinnitas pühapäeval peetud kõnes, et partei jätkab nn byungjini poliitikat ehk tuumajõudude ja majanduse üheaegset tugevdamist. Kim lubas, et tuumalõhkepäid toodetakse juurde ning riik saadab orbiidile ka senisest rohkem satelliite. ÜRO kinnitusel on satelliidiprogramm on mõeldud kontinentidevaheliste rakettide katsetuste varjamiseks. Tänavu märtsis kehtestati riigile järjekordsed sanktsioonid, millega oli sedapuhku nõus ka Põhja-Koreaga kõige sõbralikumates suhetes olev riik ehk Hiina.
Kim Jong-un

Samas saatis Kim oma kõnes ka lepitavaid signaale, lubades, et riik plaanib käituda vastutustundliku tuumariigina ja ei kasuta tuumarelva esimesena. Samuti on Põhja-Korea juht enda sõnul nõus arendama sidemeid teiste riikidega, sealhulgas Lõuna-Koreaga, kui need tema riiki piisava austusega kohtlevad. Lõuna-Korea kaitseministeerium vastas, et kuni naaber jätkab tuumarelvade arendamist, ei ole dialoog võimalik.

Oma kõnes kuulutas Kim välja ka riigi majanduse viisaastakuplaani, mida osad vaatlejad peavad riskantseks sammuks. Eelmine juht Kim Jong-il eelistas selliseid avaldusi vältida. Kongressil nentis parteijuht, et kahe parteikongressi vahele jäänud 26 aasta jooksul pidi riik pidama „pretsedenditult ränka võitlust.“ Kimi lubaduse järgi saab Põhja-Koreast 2020. aastaks teaduslik, majanduslik ja tehnoloogiline suurvõim ning tsivilisatsiooni majakas. Põhja-Korea Juhtkonna Vaatluskeskuse analüütik Michael Madden ütles Washington Postile, et avaldus oli oluline, kuna sellega võttis Kim avalikult vastutuse Põhja-Korea majanduse saatuse eest.
Ajakirjanikud viidi täna giidide valve all kohaliku eluoluga tutvuma

Kongress kestab ilmselt veel ühe või kaks päeva. Turvalisuse kaalutlusel on riigis kongressi ajaks ajutiselt keelatud suuremad erapeod nagu pulmad ja matused, julgeolek kontrollib reeglite täitmist haarangutega. Ebatavaline oli seegi, et kongressi puhul lubati riiki korraga üle 100 välisajakirjaniku. Esmaspäeval saadeti Põhja-Koreast välja BBC võttegrupp, keda süüdistati faktide moonutamises ja riigi laimamises. BBC reporterit Rupert Wingfield-Hayesi küsitleti enne väljasaatmist kaheksa tundi ning vabastati alles siis, kui ajakirjanik oli kirjalikult vabandanud.