Viimastel nädalatel on pinged Lõuna-Korea ja Põhja-Korea vahel uude haripunkti tõusnud. Pyongyang on taganenud 1953. aastal Korea sõja lõpetanud relvarahust.

Laupäeva öösel kuulutas kommunistlik riik välja sõjaseisukorra ja lubas igasugustele provokatsioonidele vastata tuumasõjaga.

Noor riigijuht Kim Jong-un teatas, et raketid on stardivalmis ja lisas, et "arvestades praegu valitsevat olukorda on jõudnud kätte aeg Ameerika imperialistidega arved klaarida".

Kommunistlik riik taganes tuumarelva leviku tõkestamise lepingust juba aastal 2003 ja pärast seda on Pyongyang teinud vähemalt kolm tuumakatsetust, olulseim neist toimus eelmise aasta veebruaris.

Põhja-Korea viimane tuumakatsetus oli nimelt tunduvalt võimsam, kui aastatel 2006 ja 2009.

Briti mõjukas väljaanne The Telegraph on teinud Kim Jong-un'i olulisematest massihävitusrelvadest ülevaate.

Nodong

Põhja-Korea raketi Nodong puhul on tegemist keskmaaraketiga, mis sarnane SCUD raketiga. SCUD raketid on algselt pärit Nõukogude Liidust, kus neid kasutati lühimaaraketidena näiteks Pärsia lahe sõjas.

Nodong suudab Telegraphi hinnangul lennata umbes 1000 kilomeetri kaugusele, mis on piisav Lõuna-Korea või Jaapani tabamiseks. Raketi nõrga tabamuse tõttu on see siiski pigem heaks kasutuseks lahinguväljal.

Väljaande väitel on ebatõenäoline, et Põhja-Koreal õnnestuks Nodongiga isegi Ühendriikide baase tabada, kuid sellegipoolest suudaks see tsiviilelanikkonnale suurt kahju tekitada.

Musudan

Keskmaarakett Musudan on suureks julgeolekuohuks Jaapanile, sest suudab tabada sihtmärki ligi 4000 kilomeetri kaugusel ehk siis ükskõik millist punkti Jaapani Keisririigi territooriumil.

Ei ole teada, kui palju Musudan tüüpi keskmaarakette Põhja-Koreal on, kuid numbrid võivad ulatuda kümnetest sadadeni.

Taepodong 1

Taepodong 1 on Põhja-Korea esimene mitmeastmeline rakett. Taepodongi katsetamisega näitas sõjakas riik, et on saavutanud suure tehnoloogilise arengu.

Taepodong 1 lennuulatus on keskmiselt 2200 kilomeetrit.

Taepodong 2

Taepodong 2 valmistab aga peavalu ka juba USA ametivõimudele, sest oma 6000 kilomeetrise lennuulatusega on sel teoreetiline võimalus Alaska tabamiseks.

Möödunud aastal tegi Põhja-Korea eduka Taepodong 2 katsetuse, mida isegi Valge Maja kutsus Jong-un'i verstapostiks.

Ekspretide hinnagul on momendil siiski ebatõenäoline, et Põhja-Korea täiemahulist sõda alustab, kuid USA ja Lõuna-Korea on kinnitanud, et nad on kõigeks valmis.