Mõnede Lõuna-Korea analüütikute sõnul võib Ri välisministriks nimetamine olla osa katsest taaselustada pikka aega varjusurmas olnud diplomaatia ning parandada suhteid muu maailmaga, vahendab Associated Press.

Kriitikud ütlevad, et Põhja-Korea võtab tühjad diplomaatilised žestid kasutusele alles pärast vaenuõhutamist, et saada järeleandmisi ja abi. Lisaks sellele arvatakse, et Põhja-Korea diplomaadid jäävad keerulistel aegadel kindralite ja viimaste karmi poliitika varju.

Ri oli Põhja-Korea delegatsiooni juht kuuepoolsetel läbirääkimistel tuumaprogrammi üle ning osales 1990. aastatel läbirääkimistel USA-ga. Ta on olnud ka Põhja-Korea suursaadik Londonis.

Põhja-Korea kirjas ei öelda, mis juhtus senise välisministri Ri Su-yongiga. Lõuna-Korea luureagentuur teatas teisipäeval, et usutavasti edutati Ri Su-yong valitseva töölispartei rahvusvaheliste suhete aseesimehe kohale.

Ri Su-yongil on lähedased suhted Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uniga. Ri Su-yong oli Põhja-Korea suursaadik Šveitsis, kus Kim teismelisena õppis. Välisministrina ei olnud ta aga suurem asi läbirääkija ega teinud tihti muud, kui kordas papagoina Pyongyangi ametlikku juttu.

Nii Ri Su-yong kui ka Ri Yong-ho said kõrged ametikohad töölispartei äsja toimunud kongressil, mis toimus esimest korda 36 aasta jooksul. Kui Ri Su-yongi edutamine vastab tõele, asendab ta Kang Sok-jud, pikaaegset välispoliitikaspetsialisti, kes sõlmis 1994. aastal USA-ga kokkuleppe külmutada ja lõpuks demonteerida Põhja-Korea tuumarajatised, mille eest anti vastu majandusabi.