Põhja-Korea ähvardus tuli kaks päeva pärast seda, kui ÜRO julgeolekunõukogu kiitis ühehäälselt heaks uued sanktsioonid Põhja-Korea karistamiseks, vahendab Associated Press.

Riikliku meedia vahendatud avalduses teatas Põhja-Korea valitsus, et sanktsioonid on riigi suveräänsuse vägivaldne rikkumine, mille põhjustas USA jälk vandenõu Põhja-Korea isoleerimiseks ja lämmatamiseks.

Avalduses öeldakse, et sanktsioonid ei sunni Põhja-Koread kunagi oma tuumaprogrammi üle läbi rääkima ega loobuma püüdlustest tuumavõimekust tugevdada. Põhja-Korea lubas õigluse jalule seada.

ÜRO Põhja-Korea-vastaste sanktsioonide keskmes on kivisöe, raua, plii ja mereandide ekspordi keeld ning nende kaupade impordikeeld kõigile riikidele. Keelu rahaline väärtus on hinnanguliselt miljard dollarit.

Ühe ÜRO julgeolekunõukogu diplomaadi sõnul on kivisüsi olnud Põhja-Korea suurim ekspordiartikkel, mis tõi riigile eelmisel aastal sisse 1,2 miljardit dollarit, mida julgeolekunõukogu piiras novembris maksimaalselt 400 miljoni dollarini. Sel aastal peaks Pyongyang hinnanguliselt teenima 251 miljonit dollarit raua ja rauamaagi ekspordilt, 113 miljonit dollarit plii ja pliimaagi ekspordilt ning 295 miljonit dollarit kala ja mereandide ekspordilt, teatas diplomaat.