Kim Jong-uni esindaja avaldas esmakordselt pärast põhjakorealaste hiljutist ootamatut kursimuutust ameeriklaste suunal avalikku rahulolematust, öeldes, et USA üritab „sihilike provokatsioonidega“ õõnestada senist „dialoogiõhkkonda“. „Ameeriklaste otsus nimetada meie hiljutist tegevust „nõrkuse märgiks“ ei aita kõnelustele kaasa ning ähvardab viia olukorra tagasi algpunkti,“ ütles välisministeeriumi ametnik.

Tema sõnul on see ameeriklaste „ohtlik katse“ võtta lootus Korea poolsaarel pingete vaibumiseks pärast aprillikuist ajaloolist tippkohtumist Kimi ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in vahel.

USA riigipea on öelnud korduvalt, et au Põhja-Korea kursimuutuse eest tuleks anda talle, sest tema poliitika maksimaalse surve avaldamisest viis hiljutise läbimurdeni, aidates maailmal vältida tuumasõda.

Trump ütles samuti, et ta tühistab plaanitud tippkohtumise Kim Jong-uniga või isegi jalutab sellelt välja, kui näeb, et edu ei ole sellelt loota. Ta jätkas siiski optimismi ja isegi innukuse väljendamist võimaliku kohtumise suhtes, kuid tõdes, et see on probleemne ettevõtmine, mis võib lõppeda läbikukkumisega.

„Ma arvan, et see on kohtumine, kuhu, kui see ei tõota tulla viljakas, ei kavatse me minna,” ütles Trump pressikonverentsil oma Floridas asuvas Mar-a-Lago kuurordis. „Kui kohtumine, kui mina seal olen, ei ole viljakas, lahkun ma sellelt lugupidavalt.”

Ajalooline tippkohtumine võib toimuda veel sel kuul. Trump ütles reedel ajakirjanikele, et kohtumise aeg ja koht on talle juba teada ning ta avalikustab selle õige pea.